Fenechiu a amuţit. DNA a reînviat dosarul unui tun de 2,8 milioane de euro
- Mihai Şoica
- 9 decembrie 2011, 23:54
2,8 milioane de euro este prejudiciul creat de deputatul PNL, în 2004, prin Afacerea "Transformatorul". De atunci, dosarul este repus pe tapet de câte se apropie alegerile.
Cam 7 ani mai are de tras vicepreşedintele PNL, Relu Fenechiu, cu Dosarul "Transformatorul" până să iasă la liman. Atât mai trebuie să treacă până se prescriu faptele de care este acuzat, comise în 2004. De-atunci, la fiecare început de perioadă electorală, deputatul ieşean, considerat printre cei mai influenţi lideri PNL, este chemat la DNA să dea explicaţii. Tăcerea sa deplină din ultimele zile confirmă efectul pe care îl poate avea un dosar deschis în 2007 şi nefinalizat nici la sfârşitul lui 2012.
Nişte ruginituri vândute prin firme-fantomă
Deputatul PNL de Iaşi, Relu Fenechiu, este acuzat de DNA că a vândut, către Electrica Moldova, transformatoare vechi în locul unora noi. Trei societăţi unde penelistul apare ca şi acţionar semnificativ au vândut transformatoare vechi la Electrica Moldova contra unor sume ce totalizează 2,8 milioane de euro.
Mecanismul prin care Electrica Moldova a fost înşelată de firmele lui Fenechiu este simplu. În prima fază, cele trei societăţi comerciale patronate de Fenechiu, La Rocca SRL, Fene Grup SRL şi Tehnorom SRL au cumpărat transformatoarele de la diferite întreprinderi de stat care aveau staţii proprii de transformare. Anchetatorii susţin că firmele acestuia au plimbat între ele marfa, după care a fost vândută la Electrica Moldova, la preţuri foarte mari. Provenienţa mărfii cumpărată de firmele lui Fenechiu este însă suspectă, multe dintre firmele care apar că au furnizat acele transformatoare fiind firme fantomă.
Un exemplu dat de anchetatori se referă la 18 separatoare de 123 KVA şi şase dispozitive care au fost plimbate între firmele lui Relu Fenechiu după care au ajuns la Electrica Moldova. Aceste componente şi piese au fost cumpărate de la o altă firmă, DM Grup SRL, care este patronată de Dragoş Stănescu, unul din liderii comunităţii rome din Iaşi, care nu a putut prezenta documente contabile care să arate de unde au fost achiziţionate.
Mâna moartă era Adomniţei, colegul din PNL
Electrica Moldova a plătit transformatoarele vechi de 30 de ani la preţul unora noi. Prejudiciul de care este acuzat Relu Fenechiu se ridică şi el la 2.8 milioane de euro. Electrica Moldova a cumpărat aceste componente electrice fără licitaţie, în perioada anilor 2002-2004. Pentru a da o tentă de legalitate acestei tranzacţii a fost organizată o selecţie de oferte la care a mai participat doar o altă societate care era reprezentată de Cristian Adomniţei, fostul ministru al Învăţământului din Guvernul Tăriceanu. Rolul lui Adomniţei a fost de mână moartă, cum se spune atunci când se truchează o licitaţie.
Procurorii DNA susţin că transformatoarele au fost preluate în gestiunea Electrica Nord fără ca măcar şefii acestei instituţii să facă o evaluare tehnică a acestora. Deşi aparatura era veche şi ruginită, plăcuţele care atestă anul fabricaţiei au fost repansonate astfel încât vechimea respectivelor utilaje să fie modificată.
CARTIERUL LUI RELU
Un deal de vile a construit Fenechiu. Trei sunt sechestrate
DNA a pus sechestru asigurator pe trei din proprietăţile pe care Relu Fenechiu le deţine în cartierul rezidenţial pe care l-a dezvoltat la Bucium (jos), o suburbie a Iaşului.
Este unul dintre cele mai luxoase proiecte imobiliare din oraş. Firmele lui Fenechiu au ridicat zeci de case pe care ulterior le-au vândut ieşenilor din lumea bună: profesori, oameni de afaceri, directori de instituţii publice, avocaţi. Însuşi Fenechiu deţine mai multe proprietăţi în acest complex.
În planurile iniţiale, cartierul lui Fenechiu trebuia să numere în final 80 de case, patru blocuri a câte patru etaje, un centru comercial, un hotel, un teren de tenis şi o biserică. Criza i-a afectat însă planurile. A construit o biserică, dar şi aceasta cu alocaţie bugetară de la Guvern, când Fenechiu era la putere.