Fenomenul analizelor false. Cinci laboratoare, rezultate diferite: drama femeii căreia medicii nu reuşesc să-i afle boala

Fenomenul analizelor false. Cinci laboratoare, rezultate diferite: drama femeii căreia medicii nu reuşesc să-i afle boala

O tânără din Piatra-Neamţ încearcă de mai bine de doi ani să afle dacă este sau nu bolnavă: ce confirmă un laborator, infirmă altul. Explicaţia doctorilor: posibil fals în analize.

Mii de români sunt păcăliţi cu laboratorul. Din cauza reactivilor de proastă calitate sau din vina medicilor, rezultatele analizelor diferă de la o clinică la alta. Cele mai greşite sunt testele pentru depistarea hepatitelor, o recunosc şi doctorii, o demonstrează şi reclamaţiile pacienţilor. "Evenimentul zilei" a prezentat săptămâna trecută cazul unui bărbat care a fost păcălit că are hepatită C. Poveşti similare există în întreaga ţară. Diana Cenuşă, 25 de ani, are o poveste dramatică: la un centru de transfuzii i-a fost depistat virusul hepatitei B, însă trei laboratoare private i-au infirmat pe linie rezultatul. Institutul de Hematologie din Capitală l-a confirmat.

Suflă şi-n iaurt: se teme să pună la sân copilul

Acum doi ani şi jumătate, Diana a mers la Centrul de Transfuzii din Piatra Neamţ să doneze sânge. Aici i-a fost depistat virusul hepatitei B (Antigen HBs pozitiv). La recomandarea medicului de familie, a mers şi la alte laboratoare private: la Micromedica şi la Poparlan Medical, din Piatra-Neamţ, rezultatul a fost infirmat. Medicul de familie a considerat primul rezultat greşit, iar femeia a decis să îngroape povestea.

În martie anul acesta, a rămas însărcinată şi şi-a făcut analize la un alt laborator din oraş (Medicaltest). Testul de depistare a hepatitei B a ieşit negativ. Având Rh negativ, a mers la centrul de transfuzii pentru tratament.

"Le-am reamintit medicilor episodul cu analizele. Mi-au repetat testul şi de data aceasta s-a confirmat virusul. M-am blocat. Le-am arătat analizele din centrele private, dar mi-au râs în nas că sunt cei mai buni. Mi-au trimis probe la Institutul de Hematologie din Bucureşti. Rezultatul a fost pozitiv", poveşte tânăra.

A născut prin cezariană şi bebeluşului i-a fost făcut vaccinul împotriva virusului. "Nu pot alăpta de frică. Neonatologul m-a acuzat de inconştienţă", spune Diana. Când se va reface după cezariană, va merge într-un centru universitar pentru analize complexe. Până atunci, nu are stare. "Nici nu ştiu dacă fata e sănătoasă. Mai devreme de şase luni nu se poate verifica. Nu ştiu nici dacă sunt bolnavă, mă gândesc că nu o să apuc să-mi văd copilul mare", îşi face griji tânăra.

"Şi-a ignorat boala, s-a luat după laboratoarele private"

Medicii care au făcut analizele nu au lămurit-o. Victoria Marin, şefa Centrului de Transfuzii Piatra-Neamţ, o acuză că şi-a neglijat boala, încrezându-se în laboratoarele private.

"Când am depistat virusul, i-am trimis o scrisoare şi i-am recomandat să meargă la medicul de familie să-i prescrie analize suplimentare. Ea ne-a ignorat, a mers la privat şi a repetat analizele, după care ne-a râs în nas. Nu ştiu cu ce lucrează alte laboratoare, dar noi nu ne permitem să ne jucăm cu viaţa oamenilor. I-am trimis şi probe la Institutul de Hematologie din Bucureşti", ne-a declarat dr. Victoria Marin.

"Medicii nu sunt atenţi"

Cel mai folosit test pentru depistarea hepatitei B este antigenul HBs, care are însă o marjă de eroare ridicată, spun medicii. "Dacă rezultatul testului iese pozitiv, se impune confirmarea prin alte analize. Viremia este singura care nu dă greş. E suspect în cazul de faţă rezultatul, dar la centrul de transfuzii se lucrează cu reactivi buni şi truse rafinate", explică medicul gastroenterolog Radu Voiosu.

Un alt medic, proprietar al unui laborator, a declarat sub anonimat că "în multe laboratoare se cumpără reactivi proşti şi, în goana după bani, medicii nu-şi dau interesul. Dacă îmi iese o glicemie de 300 la un copil, fără antecedente, o repet, pentru că nu dau faliment".

CONSECINŢE

Hepatitele netratate duc la ciroză

Peste 2 milioane de români suferă de hepatită B sau C, cele mai frecvente boli cronice din lume.

  • Virusul hepatitei B se transmite prin contact sexual cu o persoană contaminată sau prin sânge.
  • De asemenea, puteţi contacta uşor virusul de la dentist sau de la saloanele de manichiură-pedichiură.
  • Hepatita B poate avea simptome asemănătoare gripei şi icter, dar multe persoane pot fi purtătoare fără simptome specifice.
  • Virusul hepatitei C se transmite prin sânge şi, mai rar, prin contact sexual neprotejat.
  • Hepatita C se cronicizează în cele mai multe cazuri, fiind descoperită accidental. Cei mai mulţi pacienţi nu au simpome.
  • Hepatitele B şi C se pot transforma în cancer hepatic şi ciroză
  • Tratamentul este menit să stopeze evoluţia bolii.

"E ciudat că la un laborator virusul e pozitiv şi la alte trei negativ. Dar eu nu ştiu cu ce reactivi se lucrează la privat." VICTORIA MARIN, şefa Centrului de Transfuzii

Ne puteți urmări și pe Google News