Coaliţia PSD-PDL. Analiştii sunt rezervaţi, dar nu o exclud
- Laura Ciobanu
- 29 noiembrie 2011, 11:46
Formarea unei mari coaliţii PSD-PDL după alegerile de anul viitor, mişcare pronosticată de Sebastian Lăzăroiu, este catalogată drept o ipoteză prematură, fără a fi însă respinsă în totalitate.
Într-un editorial publicat ieri în "Evenimentul zilei", Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidenţial, a lanÂsat ipoteza constituirii, după alegerile parlamentare de anul viitor, a unei mari coaliţii PSD-PDL-UNPR. Potrivit lui Lăzăroiu, obiectivul acestei coaliţii ar fi revizuirea Constituţiei şi reorganizarea administrativ- teritorială a României. Analiştii politici sunt rezervaţi faţă de o astfel de posibilitate, deşi declară că o asemenea colaborare nu este total exclusă. Argumente suplimentare Contactat de EVZ, Sebastian Lăzăroiu a dat câteva detalii suplimentare pe tema mari coaliţii PSD-PDL. El consideră că există o bază solidă a colaborării dintre cele două partide. "Dacă vă uitaţi cu atenţie, veţi observa că nu sunt diferenţe majore între cele două viziuni de modificare a legii fundamentale. Se poate, deci, iniţia un dialog", ne-a declarat ieri Lăzăroiu. În opinia sa, printre propunerile PDL, se regăsesc unele ofertante politic pentru un partid de stânga precum PSD, cum ar fi "prevenirea acumulării de averi ilicite", care să aibă drept conseÂcinţă o "minimă echitate socială". În legătură cu limitarea prin Constituţie a deficitului bugetar, Lăzăroiu nu vede motive pentru care PSD s-ar opune. "Nu este o chestiune de dreapta sau de stânga, ci de interes general pe timp de criză. Dacă mă gândesc bine, în Spania, limitarea deficitului a fost făcută de guvernul socialist condus de Zapatero", a spus fostul consilier prezidenţial. Sebastian Lăzăroiu spune că, dacă PSD va avea mai multe mandate parlamentare decât PDL, Victor Ponta ar putea prelua postul de premier, deşi a fost unul din criticii cei mai vehemenţi ai preşedintelui Traian Băsescu. "Mircea Geoană l-a criticat pe Traian Băsescu înainte de alegerile din 2008 şi apoi PSD a intrat la guvernare cu PDL. Dacă Ponta se va maturiza, dacă va înţelege că este nevoie ca partidul său să se reformeze, dacă va avea o abordare economică mai responsabilă, fără populisme, nu cred că există vreo problemă în acest sens". "Pentru PSD ar putea fi fatal dacă ar face o coaliţie cu PDL." Cristian Pârvulescu, analist politic
"În politica românească este foarte importantă dispoziţia liderilor." Dan Pavel, analist politic CRISTIAN PÂRVULESCU
"Este un mesaj trimis către PSD"
"Este prematur să vorbim despre formarea unui guvern de largă majoritate PSD-PDL. Există o alianţă PNL-PSD şi putem presupune că aceste declaraţii au fost făcute pentru a slăbi relaţiile în această alianţă", este de părere analistul politic Cristian Pârvulescu (foto). "Este un mesaj trimis către PSD, ştiu că sunt şi alte canale". Acesta mai crede că "pentru PSD ar putea fi fatal dacă ar face o coaliţie cu PDL, chiar cu un prim-ministru pesedist". "Prima încercare de a coabita cu PDL a fost un eşec redutabil, iar relaţiile sunt şi mai conflictuale după experienţa din 2009". Pe de altă parte, Pârvulescu se îndoieşte că Traian Băsescu poate refuza, în condiţiile situaţiei internaţionale tensionate, să numească un premier de la PSD. Pârvulescu dă numai 30% şanse scenariului lui Lăzăroiu. "Orice este posibil în politică, dar şansele ca această soluţie să se întâmple sunt mult mai mici decât şansele să se meargă pe formula USL şi să se facă presiuni asupra lui Băsescu să respecte votul popular, chiar dacă USL nu va obţine 50% din voturi".
DAN PAVEL
"Pupat Piaţa Endependenţii se poartă la noi"
Politologul Dan Pavel (foto) găseşte că ipoteza avansată de Sebastian Lăzăroiu este plauzibilă, în ciuda inamiciţiei dintre cele două partide. "A existat o vreme în care PDL avea trecut în statutul său acest tabu, de a nu colabora cu PSD, şi cei mai fanatici susţinători ai lor credeau că aşa ceva nu este posibil, dar iată că s-a întâmplat", reaminteşte el. "In politics <<never say never>>, spune Pavel. "Pupat Piaţa Endependenţii e o deviză care se poartă la noi. Mai greu este că totul este condiţionat de relaţiile interpersonale, în politica românească este foarte importantă dispoziţia liderilor, dar oamenii nu sunt veşnic în funcţii şi rămâne de văzut dacă liderii vor fi aceiaşi în 2013". Dan Pavel consideră însă că acest scenariu, chiar posibil fiind, este "aruncat la derută". "Aceste lucruri sunt aruncate numai pentru a crea neîncredere în rândurile USL", apreciază el. "Lăzăroiu este sociolog, nu analist. El vorbeşte, nu-l împiedică nimeni, cine îi dă atenţie e de vină. Lumea stă şi se întreabă: "ce o fi vrut să spună, l-o fi pus Băsescu?". CITIŢI ŞI:
- EDITORIALUL EVZ: Marea coaliţie PSD-PDL