Anvelopele de iarnă - cum le alegi şi când trebuie să le ai

Anvelopele de iarnă - cum le alegi şi când trebuie să le ai

Echiparea automobilului cu anvelope de iarnă e obligatorie între 1 noiembrie şi 31 martie. Însă, o veste bună de la poliţişti: nu veţi fi amendat dacă mergeţi cu pneuri de vară pe drum uscat.

Anul acesta, o modificare de legislaţie îi obligă pe şoferi să îşi echipeze maşinile cu cauciucuri de iarnă. Când cumpăraţi o astfel de anvelopă, aveţi grijă ca pe ea să apară două semne: fulgul de nea şi creasta muntoasă.

Pe lângă acestea, anvelopa trebuie să poarte menţiunea "M + S" (Mud plus Snow - Noroi şi zăpadă). Cei care nu au astfel de anvelope vor fi pedepsiţi cu reţinerea talonului plus amendă. Aceasta poate ajunge la 4.000 de lei.

Deşi în legea modificată nu se admit excepţii de la regulă, poliţiştii spun că sunt situaţii în care şoferii pot circula fără anvelope de iarnă în perioada 1 noiembrie - 31 martie.

"Dacă drumul e uscat, nu e niciun fel de problemă, se poate circula cu orice anvelopă. Anvelopele de iarnă sunt obligatorii doar în următoarele situaţii: drum acoperit cu gheaţă, zăpadă, polei sau noroi, a declarat, pentru "Evenimentul zilei", Carol Vârna, comisar-şef la Poliţia Autostrăzi.

La 15 grade se uzează rapid

Dacă legea va obliga şoferii să circule întreaga perioadă cu anvelope de iarnă, indiferent de condiţiile meteo, şoferii vor trage multe ponoase. La temperaturi de peste 15 grade Celsius, cauciucurile de iarnă se uzează foarte rapid la frecarea cu asfaltul. În plus, manevrele sunt mai greoaie, iar consumul de combustibil este crescut, ne spune Marian Moroşanu, preşedintele Asociaţiei Şoferilor şi a Drepturilor acestora din România: "Legea trebuie să spună când trebuie folosite aceste cauciuri. Sunt indispensabile pe gheaţă, dar şoferul nu trebuie obligat să le aibă atunci când sunt 15 grade afară".

AVANTAJ

Când sunt utile anvelopele de iarnă

Un studiu realizat de compania Continental, unul dintre cei mai puternici producători de anvelope la nivel mondial, arată că adaptarea comportamentului în trafic la condiţiile de iarnă vă poate fi de mare ajutor, chiar dacă anvelopele de iarnă vă oferă supra-protecţie împotriva surprizelor neplăcute ce apar în anotimpul rece.

Comparativ cu anvelopele de vară, cele de iarnă vă oferă siguranţă sporită - în special la frânare - pe timp rece, pe drumuri ude sau acoperite cu gheaţă şi zăpadă.

Utilitatea cauciucurilor de iarnă se observă, în special, după ce temperatura scade sub 7 grade Celsius. Iarna sunt porţiuni de drum umede şi alunecoase, iar anvelopele de iarnă pot asigura o mult mai bună aderenţă.

De exemplu, în cazul unui autoturism standard, care rulează cu 100 km/h pe un drum ud, la o temperatură exterioară de 20 grade Celsius, distanţa de frânare cu anvelope de iarnă va fi de 72 de metri, iar cu anvelope de vară, de 69 metri. Dacă temperatura scade sub 7 grade Celsius, vehiculul cu anvelope de iarnă se va opri în 67 de metri, iar cel cu anvelope de vară în cel puţin 71 de metri. Un automobil similar, care circulă cu 50 km/h pe un drum acoperit cu zăpadă, va fi ajutat de cauciucurile de iarnă să se oprească în 35 de metri, în timp ce, cu anvelopele de vară, maşina va frâna în 43 de metri. De cele mai multe ori, acei metri în plus pot însemna evitarea unui accident sau chiar salvarea unor vieţi. Citiţi şi:

  • Cauciucuri de iarnă, amendă pentru cei care nu le schimbă
  • Anvelopele all-seasons nu sunt suficiente pentru a scăpa de amendă!
  • Ce trebuie să ştii atunci când îţi cumperi anvelope de iarnă

Ne puteți urmări și pe Google News