Gripa porcină revine şi în 2011! Cocktailul de virusuri gripale din acest an, neobişnuit
- Dan Istratie
- 6 octombrie 2011, 18:18
Virusul pandemic A/H1N1 îşi va arăta ultimele puteri în sezonul gripal care e pe cale să înceapă. Va fi însoţit de două tulpini care au circulat şi în 2010. Medicii pun situaţia rar întâlnită pe seama pandemiei.
Aceleaşi tulpini de virus gripal ca în sezonul trecut îşi vor face simţită prezenţa şi în 2011-2012, conform estimărilor experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii. În consecinţă, nici formula vaccinului antigripal nu se schimbă, fapt rar întâlnit. De regulă, în fiecare an vaccinul antigripal diferă de cel din anul precedent. "O explicaţie posibilă pentru această situaţie este pandemia, când virusul A/H1N1 le-a înlocuit pe toate. Şi în acest an, suntem în coada pandemiei. Încă ne aşteptăm ca virusul pandemic să-şi facă simţită prezenţa", comentează medicul Victor Olsavszky, şeful reprezentanţei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România.
Pe lângă virusul pandemic vor mai circula încă două, care au dat semne de viaţă şi în sezonul trecut, inclusiv în România: AH3N2 şi B. Vaccinul antigripal din acest an cuprinde aceleaşi tulpini ca cel de anul trecut (AH1N1, AH3N2 şi B).
Cine ar trebui să se imunizeze antigripal în acest an
Din cauza situaţiei speciale, în acest an, recomandările privind vaccinarea sunt similare celordin sezoanelegripaleobişnuite. Mai exact, OMS recomandă vaccinarea antigripală pentru persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 de ani şi care sunt în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, sau cu imunodeficienţe, toate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, gravidele, medicii, cadrele sanitare medii şi personalul auxiliar.
Vaccinarea se recomandă a fi efectuată în lunile septembrie şi octombrie (înaintea apariţiei epidemiei de gripă), deoarece organismul are nevoie de cel puţin 2 săptămâni de la vaccinare pentru a se instala protecţia şi a fabrica anticorpi împotriva virusului.
Cum va fi sezonul gripal
"Deoarece ne aşteptam să ne confruntăm cu aceleaşi tulpini de virus, preconizăm că sezonul gripal va arăta la fel ca cel de anul trecut", estimează epidemiologul american Patrick Burle.
Marea Britanie, dar şi SUA, au avut anul trecut multe cazuri complicate de infecţie cu A/H1N1.
În România, în sezonul 2010-2011, cel mai mare număr de cazuri de gripă spitalizate a fost înregistrat la persoane între 30-64 ani (44 % din totalul bolnavilor internaţi).
În timpul pandemiei din 2009, au fost înregistrate 122 de decese, iar anul trecut 38 de decese, majoritatea la persoane între 30 şi 64 ani, care prezentau factori de risc asociaţi (obezitate, boli pulmonare, diabet zaharat, sarcină). EVOLUŢIE ÎN ROMÂNIA
Dezinteres pentru vaccinarea antigripală
În sezonul 2010-2011, la nivelul întregii populaţii a României, s-a constatat o scădere considerabilă a numărului persoanelor care s-au vaccinat antigripal (5,6% faţă de 30% cât prevede Grupul de Lucru European pentru Gripă şi 16,7%, cât a fost în 2007). Mai conştiincioase sunt cadrele medicale (63,9%) şi vârstnicii (19,1% ). Astfel, numărul persoanelor vaccinate antigripal înregistrate în sezonul trecut, în ţara noastră, este cu mult sub recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii.
"Între 5 şi 15% din populaţie este afectată de infecţii ale tractului respirator superior în timpul epidemiilor de gripă anuale, boala gripală afectând persoanele de orice vârstă", a declarat Adriana Pistol, Director al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Citiţi şi:
- Românii nu mai vor să se vaccineze antigripal. Scăderi masive ale imunizărilor în ultimii ani
- Vine gripa! EVZ îţi prezintă ghidul complet de vaccinare