Incendiu în Deltă. 200 de hectare de vegetaţie, distruse | VIDEO
- Feri Predescu
- 21 august 2011, 17:22
Cel puţin 200 hectare de stuf şi vegetaţie uscată au ars într-un incendiu de proporţii izbucnit ieri după-amiază în apropierea localităţii constănţene Vadu, aflată în zona economică a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea acţionează încontinuu de ieri de la 14.00, când incendiul a fost semnalat la 112.
UPDATE. Incendiul din zona Vadu a fost stins după mai bine de 24 ore, mai exact în jurul orei 15.30, a declarat pentru EVZ purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Paula Anghel. La faţa locului au rămas patru pompieri pentru a preveni reizbucnirea eventualelor focare.
Zeci de pompieri militari au intervenit în schimburi, unul dintre ei fiind la un pas de a se scufunda în nămol însă a fost tras la timp de colegi. Pompierii au acţionat şi pentru protejarea unei unităţi militare din apropiere, dar şi a unei stâne în care erau sute de oi.
Reprezentanţii Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării şi cei ai Gărzii de Mediu vor evalua pagubele incendiului, iar reprezentanţii ISU vor stabili cauzele exacte ale incendiului. "Nu sunt pagube materiale" Intervenţia pompierilor a fost însă îngreunată de terenul mlăştinos şi accidenta, unde nu se poate intra cu autospecialele sau cu alte mijloace folosite de obicei la stingerea incendiilor. "Misiunea e grea tocmai pentru că nu putem interveni asupra focarelor, acţionăm pentru limitarea pagubelor, dar având în vedere că arde numai stuf şi vegetaţie uscată, nu sunt pagube materiale", a declarat pentru EVZ căpitan Adrian Bugnar, de la ISU Dobrogea. "Cel mai mare duşman" este însă vântul, care îşi schimbă direcţia imprevizibil şi nu s-a oprit deloc. Astfel, principala grijă a pomperilor a fost ca flăcările să nu se extindă spre sat. De aceea, mai toată noaptea au acţionat ca focul să nu ajungă la drumul care mărgineşte zona de stuf. În această dimineaţă, pompierii au reuşit să localizeze incendiul, dar din loc în loc au mai rămas focare ce nu pot fi controlate tocmai din vântului şi a terenului mlăştinos. Vinovaţi: proprietarii de terenuri Potrivit oficialilor din Delta Dunării susţin că de vină pentru declanşarea "prăpădului de la Vadu" ar fi turiştii care campează în zonă. Deşi în legea Rezervaţiei Deltei Dunării sunt prevăzute sancţiuni de la 500 la 3.000 lei pentru camparea interzisă, nimeni nu pare să ţină cont restricţii. Guverantorul Deltei Dunării, Grigore Baboianu, spune că incendiul s-a produs în zona economică a Rezervaţiei şi nu în cea strict protejată: "şi aşa au fost afectate o mulţime de animale , târâtoare, şerpi, broaşte ţestoase, care au fost cuprinse de flăcări pentru că se mişcă mai încet". În timp ce oficialul Deltei dă vina pe "turismul necontrolat", localnicii au altă părere. Ei spun că asemenea incendii au loc în fiecare vară. "N-au nicio treabă turiştii şi aşa sunt puţini, toată lumea ştie aici că focul este pus intenţionat. Ori de către concesionari, pentru regenerarea stufului ori de către văcari, pentru că stuful odată ars îşi revine şi animalele mănâncă lăstarul verde", povestesc localnicii din Vadu.