Noua lege a Rezervaţiei Deltei Dunării promulgată săptămâna trecută de şeful statului a fost primită cu bucurie de autorităţi şi de ONG-urile de mediu, dar cu “mare disperare“ de către oamenii locului.
Braconajul, construcţiile ilegale, deranjarea echilibrului ecologic sau a fondului piscicol sunt doar câteva din neregulile care prin noua lege vor fi sancţionate drastic de Administraţia Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării ( ARBDD) , instituţie care capătă astfel puteri depline.
Localnicii se plâng: "suntem condamnaţi să murim de foame". Şi asta pentru că, "persoanele fizice sau juridice care desfăşoară activităţi în perimetrul rezervaţiei sunt obligate să folosească numai mijloace ecologice admise, atât tradiţionale, cât şi noi, în condiţiile de reglementare şi de autorizare stabilite de Administraţia Rezervaţiei".
În "traducerea" guvernatorului Deltei Dunării, Grigore Baboianu , "legea dă dreptul localnicilor să pescuiască atâta peşte cât pot prinde cu patru undiţe de pescuit de tip recreativ-sportiv şi această cantitate nu poate depăşi 4-5 kilograme pe zi". Oamenii sunt revoltaţi, mai ales că sunt destule zonă în Delta Dunării unde nu se poate pescui cu unelte simple.
Localnicii din Sulina, nemulţumiţi
"Trăim într-o zonă cu oameni săraci, trăim doar din pescuit şi aici, în jur, nu avem voie să folosim alte unelte de pescuit, legea asta nouă ne-a afectat foarte tare, ăia care au făcut-o nu s-au gândit şi la noi, şi aşa plătim anual o groază de dări" se plânge Vlas Afanase.
Prietenul său, Feodor Usov încearcă explică faptul că "ne dau voie cu două undiţe şi două lansete. Dar noi suntem oameni pentru două undiţe? Eu nu vin din ţară să fac relaxare, eu am nevoie să mănânc, să-mi asigur existenţa, nu ştiu unde o să ajungem".
Cei doi pescari supăraţi spun că nu ştiu cum ar putea supravieţui altfel. Ar mai fi totuşi o speranţă. Conform noii legi a Rezervaţiei: “pe lângă Administraţia Rezervaţiei se înfiinţează Consiliul consultativ de administrare, alcătuit din reprezentanţi ai instituţiilor, organizaţiilor economice, organizaţiilor neguvernamentale, autorităţilor şi comunităţilor locale care deţin cu orice titlu suprafeţe, bunuri sau au interese în perimetrul rezervaţiei şi care sunt implicate şi interesate în aplicarea măsurilor de protecţie, conservare şi dezvoltare durabilă a zonei, cu rol consultativ în procesul de adoptare a deciziilor care pot afecta interesele reprezentanţilor săi".
Drept urmare guvernatorul Deltei Dunării, Grigore Baboianu îşi propune să găsească o soluţie favorabilă localnicilor care pescuiesc pentru consumul familial.
Ministrul mediului Lasylo Borbely este interesat la rândul lui de două aspecte: “să prezervăm speciile de peşte din Deltă, să nu dispară şi să găsim cadrul legal ca oamenii să poată să trăiască, să poate vinde peşte". Oficialul insistă însă asupra “sancţiunilor care vor fi mult mai ferme. Sunt reguli care trebuie aplicate strict, dacă fiecare este disciplinat şi se crează o piaţă a peştelui, atunci fiecare îşi va găsi locul în sistem".