Laszlo Tokes a inaugurat reprezentanţa diplomatică a Ţinutului Secuiesc la Bruxelles

Laszlo Tokes a inaugurat reprezentanţa diplomatică a Ţinutului Secuiesc la Bruxelles

Vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, a inaugurat astăzi, printr-o recepţie, biroul reprezentanţei diplomatice a Ţinutului Secuiesc la Bruxelles.

''Prin acest birou, Ţinutul Secuiesc se alătură altor sute de provincii, regiuni, judeţe şi oraşe europene care sunt prezente prin reprezentanţe proprii în capitala Uniunii Europene. Astfel de reprezentanţe au fost deschise la Bruxelles de Uniunea Consiliilor Judeţene din România sau de judeţele Cluj sau Timiş", explicau săptămâna trecută, într-un comunicat, Laszlo Tokes, alături de eurodeputaţii UDMR Iulius Winkler şi Csaba Sobor.

"Biroul comun exprimă coeziunea la nivelul locuitorilor celor trei judeţe şi deschide calea unor proiecte de dezvoltare economică comună, precum şi colaborarea în alte proiecte din domeniul turismului, al schimburilor culturale, al mediului de afaceri şi alte aspecte ale vieţii social-culturale'', se mai arată în comunicat.

Membrii Parlamentului European primiseră deja o invitaţie din partea celor trei eurodeputaţi la recepţia ocazionată de deschiderea reprezentanţei aşa-numitului ''Ţinut Secuiesc'' la Bruxelles. Invitaţia anunţa că recepţia inaugurală va avea loc în Salonul membrilor din Parlamentul European, în data de 31 mai, între orele 17-19. Invitaţia este scrisă în limbile ungară şi engleză, iar în partea de jos este trecută sigla grupului Partidului Popular European (PPE) din PE, grup din care fac parte cei trei eurodeputaţi, dar şi eurodeputaţii PDL.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aseară, liderul grupului PPE, Joseph Daul, a declarat pentru Agerpres că grupul nu este implicat în niciun fel în organizarea recepţiei.

Acţiune regretabilă

Ministerul Afacerilor Externe al României aprecia, săptămâna trecută, drept regretabilă orice acţiune care ar viza inaugurarea la Bruxelles a unei "reprezentanţe" a unei aşa-zise "unităţi administrativ-teritoriale" din România care nu există şi nu are fundament constituţional sau legal.

"Potrivit practicii la nivel UE, unităţi teritorial-administrative recunoscute, din statele membre, pot să îşi deschidă birouri de reprezentare la Bruxelles, în vederea promovării intereselor lor la nivel european. România încurajează o reprezentare activă la nivel european a tuturor entităţilor administrative legal constituite, care pot aduce un plus de valoare la aprofundarea integrării europene, cu respectarea deplină a legislaţiei naţionale", se menţiona în comunicatul MAE, citat de Agerpres.

  • Citiţi AICI ce spune europarlamentarul PDL Cristian Preda despre inițiativa colegilor săi de la UDMR