Ratko Mladici face astăzi apel la decizia de extrădare către Haga

Ratko Mladici face astăzi apel la decizia de extrădare către Haga

Fostul comandant al sârbilor bosniaci, arestat săptămâna trecută într-un sat din provincia Voivodina, după 16 ani petrecuţi în ascunzătoare, va face astăzi apel la decizia autorităţilor de la Belgrad de a-l extrăda Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPI), scrie BBC.

Cel mai probabil, justiţia sârbă va respinge acest apel, deşi familia inculpatului susţine că Mladici este prea bolnav pentru a putea călători. Avocatul său a avertizat chiar că fostul combatant nu va supravieţui până la începerea procesului în care este acuzat de genocid.

Milos Saljic a cerut astăzi ca Ratko Mladici să fie examinat de o nouă echipă de medici, deşi o instanţă din Belgrad a stabilit deja că starea de sănătate a acestuia îi permite să fie extrădat..

"Voi face apel în după-amiaza acestei zile pentru a mai trage de timp, astfel încât extrădarea sa să nu aibă loc imediat", a declarat Saljic. Ministerul sârb al Justiţiei s-ar putea pronunţa în cel mult trei zile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernul de la Belgrad speră că extrădarea lui Mladici va linişti spiritele în rândul susţinătorilor săi. Aproximativ 10.000 de persoane, potrivit poliţiei din Belgrad, 15.000, conform ministrului de interne, s-au strâns aseară în centrul capitalei sârbe pentru a protesta faţă de arestarea lui Mladic.

Manifestaţia a avut loc la apelul Partidului Radical Sârb, formaţiune ultranaţionalistă. La încheierea manifestaţiei, între grupurile de tineri şi forţele de ordine au izbucnit ciocniri.

Oficialii de la Haga au subliniat că TPI nu va face publică data când Mladici va sosi. Surse din conducerea instanţei internaţionale au dezvăluit că cel mai probabil fostul lider al sârbilor bosniaci va sosi la Haga cu o cursă aeriană de noapte.