Medvedev: Eliberarea lui Hodorkovski nu pune niciun pericol societăţii ruse

Medvedev: Eliberarea lui Hodorkovski nu pune niciun pericol societăţii ruse

Punerea în libertate a lui Mihail Hodorkovski, oligarhul aflat de opt ani în închisoare după un proces pe care mulţi îl consideră o înscenare politică, nu reprezintă niciun pericol pentru societatea rusă, a declarat astăzi liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev, scrie agenţia RIA Novosti.

"Întrebarea este scurtă iar răspunsul este la fel de scurt: nu pune niciun pericol", a reacţionat preşedintele rus, interpelat de un jurnalist.

Perioada de detenţie a patronului companiei petroliere Yukos, în vârstă de 47 de ani, şi a fostului său partener de afaceri, Platon Lebedev, a fost extinsă până în 2017 după ce au fost găsiţi vinovaţi de fraudă într-un al doilea proces.

Ieri, cei doi au trimis o sesizare consiliului superior al magistraturii de la Moscova în care cereau anchetarea lui Viktor Danilkin, judecătorul care a decis prelungirea sentinţei. Cu trei luni în urmă, o fostă asistentă a judecătorului a dezvăluit că Danilkin a luat această decizia în urma unor presiuni exercitate de tribunalul Moscova. O primă audiere în acest caz a fost amânată pentru data de 24 de mai.

Ne puteți urmări și pe Google News

Hodorkovski este văzut ca pe o victimă a unui act de răzbunare orchestrat de fostul preşedinte Vladimir Putin, actualul premier rus, după ce fostul oligarh a finanţat mai multe partide de opoziţie la începutul anilor 2000.

Săptămâna trecută, avocata lui Hodorkovski a fost atacată în apropierea locuinţei sale, agresorul sustrăgându-i acesteia documente legate de cazul pe care îl reprezintă, printre care şi o ciornă cu argumentele pe care clientul său urma să le prezinte pe 24 mai în faţa consiliului magistraturii.