Hosni Mubarak îşi va prezenta scuze poporului egiptean într-un discurs televizat

Hosni Mubarak îşi va prezenta scuze poporului egiptean într-un discurs televizat

Fostul lider de la Cairo, Hosni Mubarak, urmează să ţină un discurs televizat în care îşi va prezenta scuze poporului egiptean şi va cere amnistierea sa şi a familiei sale, a dezvăluit ziarul al-Shorouk, citat de cotidianul israelian Haaretz.

Potrivit publicaţiei egiptene, Mubarak redactează în prezent un mesaj către popor pe care îl va citi în timpul unei transmisii televizate. Surse apropiate fostului lider au dezvăluit că în discursul său Mubarak va cere scuze poporului pentru orice rău pe care l-a făcut naţiunii "din cauza unor persoane din fostul anturaj şi a informaţiilor greşite care i-au fost transmise".

Mubarak va mai declara că este dispus să renunţe la toate proprietăţile sale din Egipt, care au fost deja puse sub sechestru, în aşteptarea rezultatului unei anchete de corupţie care îl vizează.

El le va reaminti egiptenilor că a "fost cândva un soldat care a luptat pentru a-şi apăra ţara şi că nu a căutat niciodată să îşi asume povara preşedinţiei". În ceea ce o priveşte pe soţia sa, "ea a urmărit doar acţiuni caritabile în sprijinul naţiunii", va mai susţine Mubarak.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul preşedinte rămâne internat într-un spital din staţiunea Sharm el-Sheikh, unde până astăzi a stat și soția sa Suzanne. Aceasta a fost eliberată astăzi după ce a fost de acord să cedeze statului averea sa estimată la circa 4 milioane de dolari, se arată într-un comunicat al ministerului Justiției. Cei doi fii ai cuplului Mubarak, Gamal şi Alaa, sunt deţinuţi într-o închisoare din Cairo.

Noua conducere de la Cairo a deschis mai multe anchete pe numele fostului lider, suspectat de deturnare de fonduri publice şi acuzat că a strâns o avere uriaşă prin mijloace ilegale. Numai luna aceasta, autorităţile elveţiene au blocat conturi suspectate că au fost deschise de fostul dictator, în care erau depuse 463 de milioane de dolari. Muabarak mai este vizat de o investigaţie legată de protestele care au dus la înlăturarea sa, în februarie. Peste 840 de persoane şi-au pierdut atunci viaţa în cofruntările cu forţele de ordine.

Surse din conducerea militară a ţării au recunoscut că există şanse ca Mubarak să fie amnistiaţi, dacă poporul se va arăta favorabil acestei decizii. Este însă puţin probabil ca şi cei doi fii ai fostului dictator să beneficieze de clemenţa populaţiei, au mai precizat oficialii.