Americanii vor să schimbe strategia pentru Afganistan după moartea lui bin Laden

Americanii vor să schimbe strategia pentru Afganistan după moartea lui bin Laden

Eliminarea liderului al-Qaida şi presiunea tot mai mare exercitată de Congresul american pentru reducerea operaţiunilor în Afganistan şi, implicit, a costurilor au declanşat noi dezbateri în cadrul administraţiei de la Washington pe tema retragerii de pe frontul afgan, scrie Washington Post.

Cei care acum cer devansarea retragerii trupelor americane din Afganistan optaseră iniţial pentru o strategie care să pună accentul pe eliminarea liderilor insurgenţi, opunându-se planurilor administraţiei Obama de suplimentare a efectivelor. După moartea lui Osama bin Laden, aceşti oficiali vor argumenta în cadrul dezbaterilor că eliminarea liderilor teroriştilor este o dovadă în plus că tactica susţinută de ei de la bun început este mult mai eficientă din punctul de vedere al costurilor şi este strategia pentru care administraţia ar trebui să opteze în faza următoare a conflictului.

Unul dintre promotorii tacticii de eliminare rând pe rând a liderilor insurgenţei care operează în Afganistan şi Pakistan este senatorul democrat de Massachussets, John Kerry. Actualele cheltuieli de 10 miliarde de dolari pe lună sunt nesustenabile iar administraţia Obama trebuie să clarifice urgent care îi sunt planurile privind actuala misiune din Afganistan şi cele legate de viitoarea retragere de pe frontul afgan, a avertizat acesta.

Kerry este un apropiat al vicepreşedintelui Joe Biden, şi el unul din promotorii strategiei centrate pe înlăturarea capilor insurgenţei afgane, în detrimentul tacticii care mizează pe suplimentarea de trupe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un oficial din anturajul preşedintelui Obama a recunoscut că moartea lui bin Laden ar putea modifica ritmul retragerii trupelor din Afganistan, programată să se deruleze în perioada iulie 2011 - sfârşitul lui 2014. Generalul David Petraeus, comandatul trupelor din Afganistan, este cel care urmează să facă o recomandare privind calendarul retragerii şi eventuala modificare a acestuia, a mai explicat sursa citată.

Tot mai mulţi membri ai Congresului cer administraţiei Obama să accelereze planurile de retragere de pe frontul afgan. "Întrebarea care se pune acum este dacă Afganistanul mai este destul de important pentru noi ca să justifice vieţile pierdute şi resursele enorme irosite acolo, dată fiind în special datoria uriaşă pe care ţara noastră o are", a subliniat senatorul republican de Indiana, Richard Lugar.