Vagoanele de marfă, atacate la Constanţa ca în Vestul Sălbatic
- Feri Predescu
- 15 martie 2011, 19:07
Poliţiştii de la Transporturi şi angajaţii CFR Marfă Constanţa sunt deja depăşiţi de fenomenul furturilor din vagoanele care circulă spre Portul Constanţa Sud-Agigea. Numai în această dimineaţă, hoţii, organizaţi în grupe de câte 20-30, au atacat un transport de îngrăşăminte pentru export care trebuia să ajungă în dana Chimpex.
Astfel, cel puţin 150 de tone de NPK, un îngrăşămant toxic pe bază de azot, fosfor şi potasiu, s-au scurs pe traversele de cale ferată din 15 vagoane ale garniturii totalizând 35 de vagoane, punând în pericol trenul care putea deraia. “Hoţii acţionează organizat, profită de o zonă din apropierea portului unde sunt restricţii de viteză, unul dintre ei urcă pe ultimul vagon, deschide robinetul de aer şi astfel frânează tot trenul. Ceilalţi complici atacă fiecare vagon, îi desfac clapele, încărcătura se scurge pe şine şi încep să o colecteze în saci", explică un angajat de la CFR Marfă. "Le facem dosare şi instanţa îi eliberează"
Numai că de data aceasta, îngrăşămantul vrac, mai greu decât în mod obişnuit, s-a scurs rapid în cantitate atât de mare încât hoţii au luat-o la sănătoasa. În scurt timp, la faţa locului au apărut echipe de muncitori de la CFR Marfă, dar şi o mulţime de angajaţi chemaţi din birouri pentru a colecta în saci marfa risipită pe jos. "O să ne ia cel puţin 2 zile să adunăm 150 de tone", se văita un muncitor "sătul de atâtea atacuri la vagoane". La faţa locului au apărut şi inspectori de la Garda de Mediu care, după ce au văzut că "îngrăşămantul toxic se scurge deja pe canalul de colectare a apelor care duce către acvatoriul portului", i-au anunţat pe CFR-işti că vor fi amendaţi. “Asta ne mai lipseşte după ce ne confruntăm aproape zilnic cu jafurile astea la drumul mare", a comentat şeful Serviciului Siguranţa Circulaţiei CFR Marfă, Ştefan Bătranoiu. El susţine că în zona Palas-Port Constanţa hoţii fură tot din vagoane, îngrăşăminte, fier vechi, cereale. La rândul lor, poliţiştii de la Transporturi spun că hoţii, foarte bine organizaţi, locuiesc într-un cartier din sudul Constanţei în case neautorizate de către primărie. "Suntem puţini, doar câte unul pe tură, cu toate astea de multe ori reuşim să-i prindem chiar dacă sunt agresivi, îi luăm, le facem dosare penale şi instanţa îi eliberează", se plâng oamenii legii.