Cum să raportaţi on-line declaraţiile la casele de asigurări
- Ramona Dragomir
- 23 ianuarie 2011, 11:58
Orele nesfârşite de stat la coadă la case de asigurări pentru depunerea actelor şi plata contribuţiilor pot fi evitate prin folosirea altor variante: mandat poştal, ordin de plată sau, mai rapid şi mai comod, raportarea on-line. Raportarea on-line poate fi făcută atât de angajatori, cât şi de persoane fizice.
„Raportarea on-line se realizează utilizând o aplicaţie electronică ce poate fi preluată gratuit de pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) www.cnas.ro, iar raportările se trimit pe e-mail.Transmiterea raportării se realizează în deplină siguranţă, în mod securizat, prin criptarea automată a acesteia de către aplicaţia de raportare", declară reprezentanţii CNAS. Paşi de urmat pentru a face raportarea on-line sunt următorii:
- se descarcă aplicaţia pentru trimiterea raportării (numita SIUI-ANGAJ 2.0) de pe site-ul CNAS, de la adresa http://siui.casan.ro/cnas/download/dbf-2-email. La adresa http://siui.casan.ro/cnas/manuale/dbf-2-email pot fi găsite "Manualul de instalare" şi "Manualul de utilizare", cu instrucţiuni complete privind instalarea şi utilizarea aplicaţiei.
- pentru realizarea criptării informaţiilor se va folosi un cod, numit “Cheie de Activare". Pentru obţinerea "Cheii de Activare" mergeţi la secţiunea "Interfaţa SIUI on-line" şi introduceţii codul fiscal (sau CUI) sau C.N.P.-ul reprezentantului legal. Codul de activare este obţinut pe un document ("Convenţie") care va fi semnat în două exemplare (unul rămâne la CAS, iar celălalt la angajator sau persoana autorizată).
- raportările se trimit la adresa raportari@siui.ro, unde sunt preluate şi prelucrate automat în sistemul informatic.
Variantă mai simplă pentru obţinerea adeverinţei de asigurat
Pentru persoanele care solicită adeverinţe de asigurat necesare la medicii de familie sau pentru a beneficia de alte servicii medicale, CNAS a creat o nouă procedură pentru separarea etapelor de depunere şi eliberare a formularelor, precum şi facilitatea de verificare on-line a statutului de asigurat. "Asta înseamnă că cei de la casă pot verifica pe loc calitatea de asigurat, iar adeverinţa se dă pe loc", explică reprezentanţii CNAS.