Panetta: SUA își vor transfera cea mai mare parte a flotei în Pacific. Reacția Chinei

Panetta: SUA își vor transfera cea mai mare parte a flotei în Pacific. Reacția Chinei

Statele Unite îşi vor transfera cea mai mare parte a flotei navale în Oceanul Pacific, până în anul 2020 în cadrul unei noi strategii militare axate pe Asia. Anunțul a fost făcut ieri de secretarul american al Apărării, Leon Panetta.

Aflat în Singapore, șeful Pentagonului a precizat că această mutare a flotei din Atlantic în Pacific va avea loc până în 2020, în același timp cu intensificarea colaborării cu Vietnam și Filipine.

Marina îşi va repoziţiona forţele în proporţie de la aproximativ 50%-50%, în prezent, între Pacific şi Atlantic la 60%-40% în favoarea Pacificului, inclusiv şase portaviaone, precum şi majoritatea navelor şi a submarinelor, a subliniat Panetta. Experții asiatici se întreabă însă dacă Washingtonul va găsi banii necesari pentru a respecta angajamentele luate în regiune.

Marina americană dispune de aproximativ 285 de vase, dintre care aproximativ jumătate sunt desfăşurate în Pacific. La rândul său, marina militară chineză se măreşte rapid, cu portavioane şi sisteme de rachete sofisticate, iar Beijingul pare decis să domine resursele de petrol bogate din Marea Chinei de Sud, fără să ţină cont de ambiţiile Vietnamului sau Filipinelor. Deși Panetta a afirmat că această relocare nu are ca scop controlarea puterii militare a Chinei, Beijingul a sugerat că nu este deloc încântat de consolidarea prezenței SUA în Pacific. La începutul lunii ianuarie, preşedintele Barack Obama a prezentat noua strategie militară a Statelor Unite care vizează, în egală măsură, o reducere a forţelor armate, în contextul măsurilor de austeritate, şi menţinerea superiorităţii militare a Americii în lume.

Ne puteți urmări și pe Google News