Când vine vorba de a avea un păr sănătos nu doar produsele de îngrijire pe care le foloseşti sunt importante, dar şi alimentaţia.
Dacă părul tău este mai degrabă fin şi firele sunt subţiri atunci cu siguranţă, indiferent de ceea ce mănânci nu vei avea un păr cu mult volum, dar o dietă bine echilibrată, care include o mulţime de proteine si fier poate face diferenţa, spune experţii în nutriţie şi frumuseţe. Păziţi-vă în schimb de suplimentele alimentare din comerţ destinate îngroşării părului sau care îl fac să crească mai repede. Medicii spun că acestea pot avea efecte adverse.
O dietă sănătoasă va avea însă un impact pozitiv nu numai asupra creşterii părului, dar şi a sănătăţii unghiilor sau a pielii. Iată un top al alimentelor care îţi garantează un păr sănătos şi frumos:
1. Somonul
Încărcat cu acizi graşi omega 3, această sursă de proteine de înaltă calitate conţine şi vitamina B-12, dar şi fier. Acizii graşi omega 3 sunt vitali pentru sănătatea scalpului şi un astfel de deficit va determina un aspect lipsit de vitalitate al părului. 2. Spanacul şi broccoli
Spanacul şi broccoli reprezintă surse excelente de vitamina A şi C, de care organismul are nevoie pentru a produce sebum.Substanţa uleioasă, secretată de foliculii de păr, reprezintă balsamul natural al scalpului. Astfel de legume mai sunt de asemenea bogate în fier şi calciu.
3. Fasolea
Legume precum fasolea şi lintea ar trebui să fie o parte importantă a dietei de îngrijire a părului. Nu numai că oferă din belşug proteine care ajută la creşterea părului, dar şi mult fier, zinc şi biotină. Deşi rare, deficienţele de biotină pot conduce la un păr fragil.
4. Nucile Nucile reprezintă o sursă importantă de zinc cum sunt şi nucile pecan şi migdalele. O deficienţă de zinc poate duce la căderea părului, deci asiguraţi-vă că nucile se află în mod constant în meniul pentru un păr sănătos.
5. Carnea de pui
Mai ales datorită proteinelor de înaltă calitate care se găsesc în carnea de pui. Fără proteine adecvate sau cu un nivel scăzut de proteine de calitate părul poate deveni fragil sau îşi poate pierde din culoare şi deveni mai puţin strălucitor. Citiţi şi:
- Top zece alimente de consumat ca să nu îţi mai cadă părul
- Tristul adevăr: aparatul de ras, cel mai bun leac pentru chelie
- Nu vă spălaţi părul cu apă fierbinte şi şamponaţi-l de 2 ori
- Cum şi cât de des să îţi speli părul ca să îl menţii sănătos