Sebastian Bodu: "Nu suntem cetăţeni de mâna a doua"
- Horia Tabacu
- 20 februarie 2012, 23:24
Europarlamentarul a avut iniţiativa de a boicota produsele olandeze. Demersul său este amplu comentat de întregul continent.
Europarlamentarul Sebastian Bodu a atras atenţia întregii Europe cu o iniţiativă de boicot la adresa produselor olandeze. I s-a alăturat un coleg polonez.
Iniţiativele lor au fost bine primite. Sebastian Bodu a povestit despre aceste iniţiative într-un interviu acordat în exclusivitate "Evenimentului zilei“. EVZ: Ce mai faceţi? Nu prea am mai auzit nimic despre dumneavoastră. Sebastian Bodu: O să auziţi multe în viitor. Avem un Guvern nou şi un şef nou, care ne vor mobiliza pe toţi. Unde sunteţi? În Bucureşti. Mă aflu în "săptămâna verde", adică în perioada când intru în contact cu alegătorii mei din Bucureşti şi Ilfov. Îi informez despre ceea ce am făcut şi ce intenţionez să fac. Unde a avut loc întâlnirea? Aţi discutat şi despre boicotarea produselor olandeze? Întâlnirea a avut loc la sediul partidului din zona Ferentari. Numai despre asta am discutat. În primul rând, le-am explicat despre ce este vorba. În Olanda există un partid, PVV ("al libertăţii", zic ei), care participă cu un procent mic la guvernare. El îi este necesar Puterii din această ţară pentru a avea majoritatea în Parlament şi, din acest motiv, PVV-ul îşi face de cap. Profitând din plin de acest procent strategic, PVV-ul promovează ura de rasă. Ei sunt nişte extremişti de sorginte fascistă, anacronici pentru timpurile noastre. Trebuie combătuţi cu toate mijloacele. Demersurile lor pot conduce către violenţe. În Olanda şi nu numai ei, pot genera manifestări sociale deosebit de periculoase. Şi propunerea de boicot comercial pare ceva mai ciudat pentru vremurile noastre. Nu aţi încercat şi prin altfel de metode? Am încercat prin toate metodele diplomatice posibile. Şi eu, şi alţi colegi din ţările vizate de aceşti extremişti am epuizat căile obişnuite de protest. Guvernul olandez nu îşi permite, deocamdată, să le refuze nimic acestor extremişti, pentru că au neapărată nevoie de ei.
Ne-am propus să ne facem un aliat din oamenii de afaceri olandezi. Să-i lovim la buzunar, cum s-ar spune, pentru ca ei să se adreseze guvernului lor, să îi tragă de mânecă şi să îi facă să înţeleagă că aşa nu se mai poate.
Cum v-aţi asociat cu colegul polonez şi ce ecou a avut boicotul în Polonia? Iniţial trebuia să ni se alăture şi un coleg din Bulgaria, dar acesta va întreprinde un demers asemănător, însă singur. În Polonia, ecoul a fost chiar mai mare decât la noi. Ei au o demnitate naţională foarte robustă. Au reacţionat rapid şi în proporţie de masă. Afirm aceasta în urma sutelor de mailuri pe care le-am primit.
REPLICĂ
Olandezii s-au speriat şi au reacţionat
"Olanda se izolează singură, în condiţiile în care 75% din economia noastră depinde de export. Aici noi vedem efectele acestei politici şi putem să spunem că suntem în pericol de a pierde afaceri de peste 2 miliarde de euro", a declarat recent Richard Reese, director executiv al Camerei. Este o reacţie care ne dă speranţe că demersul dumneavoastră le-a dat fiori pe şira spinării? Chiar în prima zi a acestei săptămâni au apărut reacţii. Camera de Comerţ Româno-Olandeză salută concluzia raportului de Cooperare-Verificare al Comisiei Europene, care notează progresul făcut de România, şi sugerează autorităţilor olandeze să aprobe cât mai repede intrarea României în zona Schengen.
"Credem că este timpul ca Guvernul olandez să ia acum o decize favorabilă României în problema Schengen şi să nu aştepte până la următorul raport al Comisiei, în iunie", a spus Peter de Ruiter, preşedintele Camerei. Ce părere au "negustorii olandezi" despre "Partidul Libertăţii"? Camera de Comerţ Româno-Olandeză se opune, de asemenea, iniţiativei Partidului Libertăţii, responsabil de site-ul anti-imigraţie, în care încurajează cetăţenii olandezi să posteze plângeri împotriva comportamentului est-europenilor (polonezi, români şi bulgari), care lucrează şi trăiesc în Olanda. "Camera de Comerţ Româno-Olandeză sugerează autorităţilor olandeze să aprobe intrarea Românei în zona Schengen.“ SEBASTIAN BODU, europarlamentar INIŢIATIVĂ
"Sperăm la protestul a 100 de milioane de consumatori"
Cum se va concretiza boicotul? Le-am cerut cetăţenilor celor 12 ţări din UE să verifice întotdeauna provenienţa produselor pe care le cumpără. "Putem trăi fără ele, mai ales că altele, la fel de bune sunt disponibile oricând", am precizat, printre altele, în mesajul nostru. În cazul în care cumpărătorii vor adera la boicotul iniţiat de dvs., nu ştim ce să nu cumpărăm când intrăm într-un magazin. Am alcătuit noi o listă de branduri. Există foarte multe produse olandeze. Acum vom şti mai bine care sunt acestea. Am să vă dau doar câteva exemple: Shell, Heineken, Dove, TNT, Amstel, Lipton, Rexona, Knorr, Axe, Wolters Kluwer, Tom Tom… Aşa cum am mai precizat, în acest fel, se încearcă implicarea companiilor care produc şi vând aceste produse în rezolvarea problemei. Cum credeţi că se va concretiza demersul dvs.? Deocamdată avem speranţe într-o participare cât mai mare. Protestul a 100 de milioane de consumatori poate fi răspunsul potrivit pentru extremismul promovat de Olanda şi va transmite un mesaj clar către Guvernul său că nu suntem cetăţeni de mâna a doua şi, mai mult, că noi contăm. Dacă olandezii nu ne vor pe noi, nici noi nu vrem produsele lor.
CV
SEBASTIAN BODU, europarlamentar
- S-a născut în 1970, la Constanţa.
- Este jurist şi om politic; a îndeplinit funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), cu rang de secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, în perioada 2005-2007.
- Din 25 noiembrie 2007 este europarlamentar.
Citiţi şi:
- "Dragi cetăţeni din Europa Centrală şi de Est, BOICOTAȚI produsele olandeze!"
- Ce spun oamenii de afaceri olandezi despre site-ul extremistului Wilders
- Geert Wilders către ambasadorii care critică site-ul olandez: "Vedeţi-vă de treburile voastre!"
- Comisia Europeană pune tunurile pe site-ul extremiștilor olandezi
- România reacționează: MAE îi acuză pe extremiștii olandezului Geert Wilders de discriminare