România este la egalitate cu Statele Unite în ceea ce priveşte libertatea presei
- Măd ălina Piloff
- 26 ianuarie 2012, 13:34
Clasamentul în ceea ce priveşte libertatea presei pe 2011, realizat de Asociaţia Reporteri fără Frontiere (Reporters sans Frontieres), ne plasează pe locul 47. Deloc rău având în vedere că împărţim acelaşi loc în clasament cu Statele Unite, în care presa se bucură de libertate de zeci de ani.
Locul prost din clasament pe care îl ocupă Statele Unite este cauzat însă de arestarea jurnaliştilor în timpul protestelor Occupy Wall Street. S.U.A. a căzut în clasament, faţă de anul trecut, 27 de poziţii. România, în schimb, este într-o uşoară creştere. Dacă în 2010 indicele României era 16,00, faţă de -10 al Finlandei, care conduce clasamentul, în perioada analizată acum, 2011 – 2012, el este 14,00. România a urcat cinci locuri în clasament. Asemeni României, au mai evoluat în clasament şi Franţa, de pe 44 pe locul 38, dar şi Spania, care şi-a păstrat poziţia, dar şi-a îmbunătăţit coeficientul.
Primele locuri ale clasamentului sunt ocupate de Finlanda, Norvegia, Estonia, Olanda, Austria, Islanda, Luxemburg, Elveţia, Republica Capului Verde şi Canada. Alături de Republica Capului Verde, şi Namibia a intrat în top 20. Conform indexului în cele două ţări africane presa nu a fost cenzurată.
În ceea ce priveşte ţările vecine României, ele nu stau prea bine când vine vorba de libertatea jurnaliştilor. Bulgaria şi Serbia, de exemplu, sunt pe locul 80, iar Grecia pe locul 70, ambele ţări au primit un coeficient prost din cauza violării libertăţii presei în contextul unui dezinteres al clasei politice.
Protestele din lumea arabă au schimbat clasamentul pe 2011
Mişcările de protest din lumea arabă au determinat mari schimbări în clasament. "În indexul din acest an se pot vedea multe modificări în clasament, shimbări care reflectă un an incredibil de bogat în evenimente, mai ale în lumea arabă”, au remarcat cei de la Reporteri fără Frontiere.
Primăvara arabă a lăsat presa din multe ţări în expectativă. Violenţele din februarie, noiembrie şi decembrie au dus la coborârea în clasament a unor naţiuni. Egipt, de exemplu, este pe locul 166. A căzut 39 de locuri faţă de anul trecut deoarece Consiliul Suprem al Forţelor Armate a continuat să practice politica lui Mubarak. Tunisia, care a trecut la un regim democratic, a urcat 30 de locuri. Este încă pe 134 deoarece nu acceptă pe deplin o presă liberă şi independentă.
Eritreea, Turkmenistanul şi Coreea de Nord, cel mai prost clasate
La capătul clasamentului realizat de Asociaţia Reporteri fără Frontiere se află ţări ca Eritreea, Turkmenistanul şi Coreea de Nord, ţări în care există "o dictatură absolută care nu permite libertăţi cetăţeneşti". Acestea sunt urmate de Siria, Iran şi China despre care reprezentanţii asociaţiei spun că au pierdut contactul cu realitatea din cauza terorismului, şi de Bahrain şi Vietnam, ţări cunoscute pentru regimul lor opresiv.