EXCLUSIV EVZ. „Excelența Sa” și-a încasat zeciuiala de la Camera de Comerț. Mișu Vlasov a luat ilegal 50 de salarii de la angajați

EXCLUSIV EVZ. „Excelența Sa” și-a încasat zeciuiala de la Camera de Comerț. Mișu Vlasov a luat ilegal 50 de salarii de la angajați

Una din Camerele de Comerț și Industrie din România, reprezentanța din Capitală, a fost trimisă în judecată pentru fraudarea fondurilor europene. Angajații Camerei erau obligați să dea șefilor o parte din salariu, ca sponsorizare.

Numele fostului președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihail Vlasov, apare întrun nou scandal de corupție. Procurorii DNA susțin că acesta a primit ilegal suma de 107.492 de lei, de la Camera de Comerț și Industrie București (CCIB). Banii au fost virați pe data de 16 decembrie 2010, în contul „Cabinetului de avocatură Mihail M. Vlasov”. Detaliile apar în rechizitoriul prin care au fost trimiși în judecată Sorin –Petre Dimitriu, președintele CCIB, doi directori și un consilier de la CCIB.

Fondul de sponsorizări

Potrivit DNA, banii încasați de Vlasov erau dintr-un fond de sponsorizări la care erau obligați să cotizeze toți angajații CCIB implicați în implementarea programelor europene. „În acest fel, o sumă egală cu salariile a aproape 50 de angajați în decurs de o lună era pusă la dispoziția lui Mihail Vlasov, fără o justificare pertinentă din punct de vedere juridic și economic, în condițiile în care CCIB avea un departament juridic”, arată procurorii DNA în rechizitoriu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dijma era între 30% și 70%

Din totalul de 58 de angajați ai CCIB, 48 lucrau în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene. Aceștia erau obligați să semneze lunar, la primirea salariului, un contract de sponsorizare, conform căruia între 30% și 70% din veniturile salariale, inclusiv cele provenite din fonduri europene, erau transferate, cu titlu de „sponsorizare”, către CCIB. Trei angajați, părți vătămate în cauză, s-au împotrivit acestor practici și au fost concediați abuziv. În procesul penal, angajații au cerut banii pe care i-au dat ca sponsorizări, înapoi, și plata unor daune morale.

Precedent: Cameră de Comerț penală!

Un fapt fără precedent, procurorii DNA au mai trimis în judecată în acest caz și CCIB, pentru că șefii instituției au prezentat documente false pentru obținerea unor fonduri europene. Magistrații au indicii că mai multe astfel de programe au fost fraudate.

Programele europene, fraudate

Ei au deschis o altă anchetă de infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene privind programele: „Formarea resurselor umane pentru managementul organizațional al societăților – FRUMOS”, „Centrul de informare EMAS în regiunea București – Ilfov” și „Dă startul afacerii tale”. Trei imobile ale CCIB din Capitală sunt puse sub sechestru asigurator. Acestea suntsituate pe Calea Șerban Vodă, Hristo Botev și Ion Ghica.

În cazul președintelui CCIB, Sorin- d ani), procurorii au pus sechestru pe un imobil din strada Hristo Botev și pe un autoturism Ford Mondeo. Dimitriu este fost ministru al Privatizării (1998) și al Fondului Proprietății de Stat (1997-1998), fost consilier prezidențial (1996 - 1998) și deputat (1996-2000).

„Mi se rețin bani!"

Doi dintre angajații CCIB, Elena și Narcis Moisescu, i-au spus, pe 6 ianuarie 2012, directorului general al CCIB, Gabriel-Dan Mihuț - trimis în judecată de DNA-că nu mai vor să plătească sponsorizarea.

Narcis Moisescu: O mare rugăminte la dumneavoastră, se poate? Am vorbit şi eu şi cu Ela şi am luat o hotărâre.

Gabriel-Dan Mihuț: Ia să auzim!

Narcis: Nu mai vrem să mai rețineți nici un ban din salariu.

Mihuț: Nu mai... Mai zi o dată!

Narcis: Deci nu mai vreau să mi se rețină nici un ban din salariu.

Mihuț: Păi ce rețineri ai avut?

Narcis: Păi, am avut! De un an de zile!

Mihuț: Sponsorizarea?

Narcis: Da.

Elena Moisescu: Alea.

Narcis: Deci nu mai vreau să mi se rețină nimic.

Mihuț: Să iei toți banii? Narcis: Da.

Elena: Da...

Narcis: Da’ oricum, nici să mi se rețină salariu... Eu semnez statul şi mi se rețin bani.

Mihuț: Nu ştiu, nu se rețin banii, că semnezi un contract de sponsorizare. Da’, mă rog, este... am reținut.

Narcis: Se rețin bani.

Elena: Da, da.

Narcis: Da.

Mihuț: Bine. Sorin- Petre Dimitriu se implica direct în stabilirea procentelor de sponsorizare, potrivit unei discuții cu Narcis Moisescu, interceptată ambiental pe 6 ianuarie 2012. Narcis: Vreau şi eu să încerc să-mi iau casă, anu’ ăsta, vreau şi eu să fac mai multe.

Dimitriu: Mda! Sigur!

Narcis: A fost problemă şi în decembrie, c-am solicitat adeverință, sămi iau şi eu credit şi nu mi s-a dat cu sumele pe proiecte şi mi-au diminuat suma foarte mult…

Dimitriu: Eu am o singură rugăminte! Da! Eu am o singură rugăminte! Să rămână p’asta la care-i acuma, pentru decembrie, treizeciu’… de procente… şi din ianuarie sper să revenim la… aşa, cum propuneți. Deci, asta ar fi o rugăminte, ca să nu complicăm hârtiile.

Narcis: Domnu’…

Dimitriu: Şi o reglăm cumva, în semestru’… ă…

Narcis: Nu e nimic de complicat! Că nu e făcut niciun act în momentu’ de față.

Dimitriu: Deci, ă… ă… vreți sau nu vreți? Nu acceptați acest lucru?!

Narcis: Nu!