În timp ce românilor li se promite, în plin an electoral 2014, scăderea poverii fiscale, în discursurile Fondului Monetar Internațional (FMI) se vorbește despre creșterea impozitelor sau amânarea reducerilor de dări. Abordarea FMI nu este, cu siguranță, străină Guvernului.
În trei luni, potrivit Executivului, ar trebui să vedem atât reducerea contribuțiilor sociale cu cinci puncte, cât și anularea impozitului pe profitul reinvestit. În schimb, în intervenția sa de zilele trecute, Andrea Schaechter, șefa misiunii FMI în România, a spus că scăderea CAS ar fi fezabilă de abia la anul.
Mai mult, una din puținele măsuri de relaxare fiscală, scăderea TVA la 9% în panificație, ar putea dispărea în 2014, iar taxa ar putea reveni la 24%, a spus Schaechter. Tot de la FMI am aflat că noile facilități trebuie compensate de „alte măsuri”. Astfel, banii pe care bugetul nu îi va mai încasa, deoarece înapoiază 4 eurocenți transportatorilor din acciza de 7 eurocenți, vor trebui înlocuiți de venituri din alte zone.
„Orice recuperare a unei părţi din acciza suplimentară la carburant de către transportatorii din România ar trebui deplin compensată cu alte măsuri pentru a nu afecta obiectivele fiscale ale Guvernului”, a spus Schaechter. Asta înseamnă reducerea evaziunii, sector în care nu s-a observat aproape nicio îmbunătățire în ultimul timp, după cum a remarcat FMI, noi taxe și impozite sau tăierea cheltuielilor.