Politicienii par să fi înţeles, măcar parţial, sensul mesajului transmis de oficialii BNR legat de pericolele din spatele relaxării fiscale. Aceştia au revizuit măsurile din noul Cod Fiscal şi au făcut unele concesii.
O stimulare a cererii într-o perspectivă în care există echilibre fragile "nu este neapărat cel mai înţelept lucru", afirmă purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu, potrivit Agerpres.
El a subliniat că problema fundamentală ţine doar de capacitatea României de a lua măsuri sigure şi certe care să nu ducă la dezechilibre suplimentare.
"Am remarcat că s-a ţinut cont de observaţiile Băncii Naţionale. Faptul că partidele au revenit asupra discuţiei legate de Codul Fiscal înseamnă că, cel puţin în parte, au înţeles că tipul de avertisment pe care BNR l-a lansat este cel legat de creşterea deficitului, de sustenabilitatea acestor echilibre. Pe de altă parte, în acest proces declanşat de majorări salariale ne întrebam cu îngrijorare dacă pasul făcut în direcţia cea bună este suficient ţinând cont de presiunile care vin pe partea cheltuielilor publice (...) O stimulare a cererii într-o perspectivă în care avem echilibre fragile nu este neapărat cel mai înţelept lucru. Rămânem cu toate aceste observaţii în continuare în picioare şi le susţinem cât se poate de ferm. Vom vedea discuţiile în Parlament în ce direcţie se duc şi cum se închide întreaga discuţie. Remarc încă o dată că politicul a înţeles mesajul nostru şi sper să îl înţeleagă până la capăt", a declarat, joi, la Realitatea TV, purtătorul de cuvânt al BNR.
Suciu a subliniat faptul că este important să se meargă pe efecte concrete, nu pe simple supoziţii.
"Fiecare are supoziţia lui, unele mai argumentate, unele mai bine conturate ştiinţific altele mai puţin, dar dacă ţinem cont de istoricul utilizării banului public din România şi al impactului pe care îl are o reducere de taxe sunt multe semne de întrebare şi este preferabil să vii cu măsuri certe care nu sunt discutabile într-un context economic în care o greşeală nu se iartă. Iar aici o greşeală nu se iartă", a subliniat reprezentantul BNR.