A apărut mult așteptatul proiect de lege care stabilește anularea datoriilor pentru cei cu profesii liberale. Pe hârtie arată bine, dar rămâne de văzut ce va fi în realitate
Proiectul, care va fi trimis până vineri în Parlament, potrivit guvernului, clarifică, în mare, probleme importante. Legea privind anularea datoriilor fiscale apare întrun moment foarte tulbure al relaţiei dintre ANAF şi contribuabili. După ani de zile în care au plătit taxe într-un anume fel, oamenii au aflat că nu au procedat corect, deşi modul prin care au fost informaţi de către autorităţi numai clar nu a fost. Totuşi, dacă legea va fi adoptată aşa cum arată acum, în faza de proiect, ea va rezolva o mare parte din problemele existente. „Proiectul vine să repare nedreptățile din ultimii ani și reprezintă un mare pas înainte. Acum, măcar, lumea știe, în mare, cum trebuie abordată problema. Rămân unele neclarităţi, dar mai multe cosmetice decât structurale, şi cred că vor fi rezolvate în timp”, a declarat pentru EVZ Alexander Milcev, specialist fiscal E&Y. O problemă ar fi legată de lentoarea procesului legislativ. Până la intrarea în vigoare a unei legi durează minimum două luni, iar în luna iunie se intră în vacanţă parlamentară.
Prima zonă care este acum mai clară este diferenţierea dintre activităţile independente (profesii liberale) şi cele dependente (pe bază de contract de muncă), consideră Milcev. „Per ansamblu, acum a devenit clară diferența dintre independent și dependent, oamenii au început să înțeleagă mai bine detaliile, nu mai este ca acum câţiva ani, când nici măcar nu se ştia că Fiscul poate reîncadra aceste activităţi într-o altă categorie”, a declarat Milcev.
Ce prevede proiectul de lege
Primul articol din proiectul de lege stipulează clar că se anulează obligațiile fiscale stabilite ca urmare a reconsiderării/ reîncadrării unei activități ca activitate dependentă. La fel ca toate articolele din proiect, acesta este valabil pentru perioadele fiscale de până la 1 iunie 2015 şi la dările neachitate până la data intrării în vigoare a legii. În plus, Fiscul nu are voie să reconsidere/ reîncadreaze o activitate ca activitate dependentă pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015.
Articolul doi tratează o problemă delicată: cea a transportatorilor. Viitoarea lege anulează obligaţiile fiscale stabilite ca urmare a recalificării diurnelor primite de angajaţii care efectuează transport internaţional. Acestea erau, de asemenea, în urma unor controale fiscale, asimilate veniturilor din salarii, deci purtătoare de contribuții sociale și impozite ca un contract de muncă.
Prevederea din proiectul amnistiei i-a mulțumit doar parțial pe transportatori. Soluția amnistiei fiscale este utilă pentru toți cei afectați de haosul legislativ în care se află anumite sectoare de activitate cum este cel al transporturilor, dar nu poate rezolva inadvertențele legislative ce vor produce și după 1 iunie același efect, consideră Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport. Acesta atrage atenţia că există mari discrepanţe legislative între activităţi ce aparţin aceluiaşi sector economic. „În primul caz discutăm de o lege specială ce permite acordarea diurnelor fără a fi considerate venituri salariale, iar în cel de al doilea caz discutăm de o legislatie fiscala si a muncii interpretabilă și totodată de lipsa unei reglementări specifice”, a declarat Hagiu.
O altă modificare importantă anulează contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele pentru care venitul încasat, la care se aplică această contribuţie de asigurări sociale de sănătate, este mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară.