Chebuțiu și Preda în arest. Cum au devalizat UCMR
- Georgeta Petrovici
- 29 ianuarie 2015, 10:29
Polițiștii de la Combaterea Crimei Organizate din Caraş-Severin şi procurorii DIICOT au anunțat joi dimineață că au destructurat rețeaua carea devalizat UCM Reșița. Miercuri, Adrian Chebuțiu, soția lui și Adrian Preda au fost săltați de anhetatori și duși la audieri. După audieri îndelungate, Chebuțiu și Preda au fost reținuți cu mandat, 24 de ore. Ei vor fi prezentați azi judecătorului cu propunere de arestare preventivă.
Ancheta în acest caz a început anul trecut, când au avut loc și o serie de percheziții. Adrian Chebuțiu și soția sa, împreună cu Adrian Preda au fost ridicați, ieri, într-o operațiune a procurorilor DIICOT Caraș Severin împreună cu polițiștii Serviciului de combatere a crimei organizate.
Anchetatorii susțin că devalizarea UCMR a fost pusă la punct de cei trei cu ani în urmă,. Totul începțnd cu înființarea SC Hydro Engeneering SA, firmă în al cărui acționariat se regăsea și UCMR, cu girul Consiliului de Administrație al companiei. Apoi, în fals, a fost întocmită o altă hotărâre prin care tot know-how-ul Uzinelor de Construcții Mecanice Reșița trecea la noua societate. Ulterior, din noua societate comercială a fost exclusă UCMR. Adrian Chebuțiu, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administrație şi director general la SC UCM Reșița SA a încheiat şi semnat un contract de prestări servicii prin care se angaja la plata unor servicii prestate de SC Hydro Engineering SA în legătură cu know – how – ul însuşit ilegal.
”Din cercetări a reieşit că membrii grupării, cu funcţii de conducere în cadrul unei societăţi comerciale, ar fi falsificat hotărâri ale Consiliului de Administraţie, prin care know-how-ul acestei societăţi ar fi fost transferat către o firmă special înfiinţată de ei, pentru a prelua documentaţia. Know-how-ul transferat a constat în tehnologii, documente, schiţe, manuale şi desene industriale. Societatea folosită în activitatea infracţională ar fi fost constituită cu participarea primei firme, precum şi a altor două societăţi, controlate de liderul grupului, iar ulterior, societatea principală ar fi fost scoasă din acţionariat. În continuare, membrii grupului infracţional, cu diverse calităţi în ambele societăţi, ar fi încheiat contracte între acestea, prin care prima cumpăra de la cea de-a doua know-how-ul necesar unor activităţi de construcţie sau reparaţie de hidrocentrale. Contractele şi documentele aferente ar fi fost semnate de membrii grupului infracţional organizat, iar, în perioada 2007 – 2013, ar fi fost plătiţi, în total, 47.862.851 de lei”, au explicat polițiștii. Acţiunea a beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informaţii.
În cauză se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi delapidare.