RĂZBOIUL SÂNGEROS DIN SIRIA. Civilii, evacuați din estul Alepului, după victorii ale forțelor guvernamentale

RĂZBOIUL SÂNGEROS DIN SIRIA. Civilii, evacuați din estul Alepului, după victorii ale forțelor guvernamentale

Mai mult de 500 de civili au fugit estul orașului Alep, după ce forțele loiale președintelui sirian Bashar al-Assad au cucerit zona, care funcționa ca un canal de comunicare, între cele două tabere implicate în război.

Exodul, cel mai mare din 2012, a venit după ce forțele guvernamentale au cucerit, sâmbătă, cartierul Hanano, pe care rebelii sirieni îl controlau de patru ani.

Cucerirea cartierului Hanano vine în a 13-a zi de lupte groaznice între forțele guvernamentale, susținute de forțe aeriene rusești și rebeli, și este o victorie simbolică majoră pentru cei loiali președintelui Assad.

Duminică dimineața, civilii se îndreptau spre alte cartiere și spre zonele controlate de guvern, în vestul Alepului.

„Oamenii se mută, în căutare de hrană. Nu înseamnă că-și schimbă alianțele, ci doar că mor de foame”, a spus Rami Abdel Rahman, șeful organizației Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului pentru The Telegraph.

Abdel Rahman a explicat că a vorbit cu unii dintre cei 500 de civili, care au descris operațiunea prin care au fost mutați în diverse cartiere din vestul Alepului. Alte 30 de familii au fugit în zona Șeic Maqsoud, care este sub controlul kurzilor.

Circa 270.000 de oameni se estimează că au fost prinși în asediu, în zona controlată de rebeli, în estul Alepului.

ONU acuză forțele guvernamentale siriene că blochează intenționat planul de ajutorare a civililor, prin care ONu dorea să trimită în zonă alimente, medicamente ți alte ajutoare vitale.

UNICEF a avertizat, azi, că aproape 500.000 de copii trăiesc acum sub asediu în Siria și nu au acces la alimente și medciamente, majoritatea fiind în zone controlate de guver. Numărul lor s-a dublat în ultimul an.

„Copiii sunt omorâți, răniți, prea speriați să meargă la școală sau să se joace, supraviețuind cu hrană puțină și aproape fără niciun medicament”, a spus directorul UNICEF, Anthony Lake. „E greu să suprviețuiești așa și foarte mulți mor”, a adăugat el.