Ministerul Agriculturii CONTRATACĂ: Subvenţiile au întârziat din cauza FOSTULUI MINISTRU, Daniel Constantin

Ministerul Agriculturii CONTRATACĂ: Subvenţiile au întârziat din cauza FOSTULUI MINISTRU, Daniel Constantin

Plata subvențiilor în agricultură se realizează într-un ritm accelerat, în condițiile în care din noiembrie 2015 și până în prezent au fost efectuate plăți de peste 1,22 miliarde de euro, iar întârzierile la plată sunt cauzate exclusiv de fosta conducere, precizează Ministerul Agriculturii într-un comunicat transmis după ce, ieri, Camera Deputaților a adoptat o moțiune simplă împotriva ministrului de resort.

Ministerul explică care sunt întârzierile pe care le-a găsit actuala conducere a Ministerului şi care au impietat asupra efectuării la timp a plăţii subvenţiilor: - adoptarea extrem de tardivă a legislaţiei necesare efectuării plăților:  •    Ordinul 619 a fost adoptat de abia la 6 aprilie 2015, iar depunerea cererilor de plată a început numai la jumătatea lui aprilie, deci cu o lună jumătate întârziere; •    contractarea modulului de plăţi trebuia realizată cu 1 an înaintea demarării plăţilor în avans, dar s-a făcut de abia la sfârşitul lunii iulie 2015 (abia în 30 iulie 2015 a fost adoptată HG nr. 596/22.07.2015).  - decizia finală privind aplicarea schemelor noii Politici agricole comune a fost transmisă Comisiei Europene de abia în octombrie 2015, deci era imposibilă realizarea modulului de plăţi până la 16 octombrie – data la care ar fi trebuit să înceapă plățile în avans; - neasigurarea la timp de fosta conducere a Ministerului a fondurilor necesare modulului de plăți ca urmare a întârzierii în aprobarea actului normativ; - eliminarea cooperativelor și asociațiilor de la accesul fondurilor pentru pășuni;

“La acestea se adaugă desigur decizia eronată a fostului ministru de a aplica în 2015 și 2016 un număr mult prea mare de scheme de plăți în cadrul noii Politici agricole comune, respectiv 81, față de 21 de scheme în anul 2014”, se mai arată în comunicat.

S-a pierdut un milliard de euro pentru dezvoltarea rurală

Comunicatul vorbește și despre eșecul în absorbția fondurilor de dezvoltare rurală, în condițiile în care în 2015 a fost dezangajat un miliard de euro și au fost efectuate corecții financiare de peste 800 de milioane de euro pentru cele două agenții de plăți.

“Culmea, toată aceasta situație gravă din agricultură este pusă de autorul moțiunii, care a condus ministerul 3 ani jumătate, pe seama actualului ministru!”, subliniază comunicatul MADR.

Cu ce se laudă actualul ministru

Documentul prezintă și principalele realizări ale actualului șef de la Agricultură, amintind, printre altele, simplificarea semnificativă a cererii de plată pentru anul 2016, în condițiile în care dosarul este de 9 ori mai redus față de cel din 2015, și reintroducerea posibilității de accesare de către cooperative și asociații a subvențiilor pentru pășuni.

De asemenea, pentru creșterea absorbției fondurilor pentru dezvoltare rurală au fost identificate 52 de măsuri de simplificare a accesului PNDR 2014 -2020 și a fost adoptat actul normativ prin care s-a înființat funcția de atașat agricol care să permită promovarea exporturilor românești în 12 țări pentru creșterea profitului producătorilor români.

Un alt proiect legislativ important este, potrivit MADR, cel privind Fondul Mutual, care se află în dezbatere cu fermierii. Stabilirea unui astfel de fond va permite despăgubirea calamităților din fonduri europene, degrevând bugetul național de sume importante ce pot fi astfel utilizate în alte scopuri, se arată în comunicatul citat.

Totodată, reprezentanții MADR precizează că au fost lansate dezbateri asupra unui proiect de lege privind restructurarea cercetării în domeniul agricol, care să conducă la susținerea creșterii competitivității producătorilor români pe piața UE și internațională. 

În plus, pentru luna octombrie a acestui an se are în vedere realizarea unui Fond de creditare a agriculturii care să faciliteze finanțarea fermierilor și astfel creșterea absorbției fondurilor de dezvoltare rurală, evitând dezangajări de miliarde din trecut.

La capitolul realizări, comunicatul amintește și deblocarea exportului de ovine în țările din Orientul Mijlociu și anunță că peste 750.000 ovine au fost deja exportate, urmând să fie adoptate noi demersuri pentru deschiderea de noi piețe și valorificarea optimă a ovinelor. 

De asemenea, au fost făcute demersuri la Comisia Europeană pentru liberalizarea regimului de export al cărnii de porc și a fost stabilită legislația necesară unui sistem de ecarisare corespunzător cerințelor UE fiind astfel evitată declanșarea acțiunii de infringement de către Comisia Europeană împotriva României.