Legea care-l exclude pe Klaus Iohannis din numirea şefilor DNA, DIICOT, ÎCCJ, adoptată tacit de Camera Deputaţilor

Legea care-l exclude pe Klaus Iohannis din numirea şefilor DNA, DIICOT, ÎCCJ, adoptată tacit de Camera Deputaţilor

Proiectul depus în Parlament de copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit căruia Preşedintele României nu mai numeşte conducerea ÎCCJ şi nici şefii DNA şi DIICOT, va fi adoptat, luni, tacit, de Camera Deputaţilor. Aflaţi în campanie electorală, deputaţii nu au discutat proiectul în termenul constituţional de 45 de zile.

Proiectul de lege va merge automat la Senat în calitate de cameră decizională. Tăriceanu susţine în expunerea de motive că a depus acest proiect de lege pentru „a scoate actul de justiție de sub influența prea mare a factorului politic".

În momentul de față, legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor prevede că președintele, vicepreședinții și președinții de secții ai ÎCCJ sunt numiți de către președintele României, la propunerea CSM. Proiectul care va fi adoptat tacit în Camera Deputaţilor spune că şefii ÎCCJ sunt numiţi doar de către Înalta Curte de Casație și Justiție.

"Înalta Curte de Casație și Justiție își numește, dintre judecătorii care au funcționat la această instanță cel puțin doi ani, președintele, vicepreședintele, președinții de secții", prevede proiectul lui Tăriceanu.

De asemenea, legea elimină ministrul Justiţiei şi preşedintele României din numirea Procurorului General şi al şefilor DNA şi DIICOT. Procurorii-șefi sunt numiți acum de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul CSM. Tăriceanu vrea ca aceştia să fie numiţi numai de CSM.

"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Național Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorii-șefi de secții ai acestor Parchete, precum și procurorul-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și adjuncții acestora sunt numiți de Consiliul Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată", mai prevede proiectul de lege.