Corpul de control al premierului, în Scandalul E.coli: Neregulile semnalate de EVZ se regăsesc în raportul oficial!
- Dana Lascu
- 26 mai 2016, 00:00
● La 5 luni de la momentul în care primul copil cu sindrom hemolitic uremic a ajuns la spital, Corpul de control al premierului Dacian Cioloș scoate la lumină neregulile din sistemul sanitar. Trei copii au murit, alți peste 120 au trecut prin spital ● Raportul cerifică faptul că medicii de la Spitalul de Pediatrie din Pitești nu au raportat la timp cazurile. De asemenea, DSP Argeș nu a făcut control cum trebuie în spitalele din județ și a prelevat foarte târziu probe din casele părinților copiilor bolnavi ● S-a descoperit că unii dintre copiii bolnavi fuseseră imunizați cu un vaccinul adus din Kazahstan, care nu e acreditat în Uniunea Europeană
Trei copiii au murit și peste 120 au ajuns la spitalele din Argeș și București, fie cu sindrom hemolitic uremic (SHU), fie cu diaree acută. Abia acum aflăm, oficial, toate greșelile care au fost făcute în această criză. Greșeli pe care Evenimentul zilei le-a semnalat încă de la început.
Informațiile apar în Nota de informare a Corpului de control al prim-ministrului care a analizat situația copiilor transferați, cu afecțiuni grave, de la Spitalul de Pediatrie Pitești” la Spitalul „Marie Curie” din București, dată publicității ieri. S-a analizat modul în care instituțiile implicate, adică spitalele, DSP Argeș și Ministerul Sănătății, au gestionat Scandalul E.coli.
Au anunțat prea târziu cazurile
Așa cum și noi relatam, în ediția din 2 martie (FACSIMIL), Spitalul de Pediatrie din Pitești a informat DSP Argeș abia în 9 februarie că „un număr de 3 copii care locuiau în județul Argeș au fost transferați la Spitalul Marie Curie din București, cu SHU”.
Asta deși primele cazuri au apărut la jumătatea lunii ianuarie, iar între 18 ianuarie - 11 februarie, la spitalele de pe raza județului Argeș au fost internați 16 copii, din care 13 aveau patologie digestivă! Primul copil a murit pe 4 februarie, al doilea pe 15 februarie și al treilea pe 16 februarie.
I-au plimbat între spitale
Deși aveau diagnostic grav pus deja, aflăm că micuții au mai și fost plimbați de la un spital la altul.
„În 4 din cele 5 cazu ri de SHU în secția de boli infecțioase a Spitalului Județean Pitești, copiii fiind retrimiși după agravarea stării lor de sănătate cu ambulanța înapoi la CPU – Spitalul de Pediatrie Pitești spre a fi transferați la Maria Curie (...) S-a constatat o circulație excesivă a pacienților între unitățile sanitare implicate, ceea ce putea conduce la pierderea unor timpi importanți pentru diagnostic și tratament”, arată Nota.
DSP Argeș s-a mișcat mai rău ca melcul
Aflăm și că DSP Argeș a început ancheta epidemiologică abia din 10 martie. În prima zi, doar a primit un raport legat de ce aflaseră medicii de la părinți: că bebelușii au consumat lapte (de 3 tipuri), au mâncat fructe și legume, carne (pui, vită, pește, curcan), apă plată (de patru feluri) și apă de la un izvor. Nicio vorbă, după cum se vede, de brânza de la firma Brădet pe care ministrul Agriculturii Achim Irimescu a incriminat- o!
Interesant e și că, până pe 15 februarie, DSP Argeș n-a reușit să recolteze probe decât de la 2 familii, iar rezultatele analizelor pe care le-a făcut în laboratorul instituției au ieșit NEGATIVE.
Aveau produse HEXI PHARMA
Pe de altă parte, Corpul de Control al premierului mai spune că Spitalul Județean de Urgență Pitești a efectuat în perioada 2013 - februarie 2016 achiziții de dezinfectanți în principal de la societățile Hexi Pharma CO SRL și Rebemedical SRL. De la societatea Hexi Pharma CO SRL s-au făcut achiziții de 789.793,04 lei, iar de la Rebemedical SRL, de 701.031,84 lei.
Vaccinați cu fiole aduse din Kazahstan!
Nota Corpului de control arată și că mare parte din copiii bolnabi aveau organismul slăbit. „Au prezentat în antecedente multiple internări pentru patologie digestivă, respiratorie, precum și anemie carențială și rahitism”. Cu unul dintre ei, părinții s-au prezentat la medicul de familie de 10 ori și de fiecare dată primea un alt diagnostic: „rinofaringită acută, sindrom Down, rinită subacută, infecție acută a cărilor respiratorii superioare, traheobronșită acută și faringoamigdalită”.
De asemenea, copiilor li s-a făcut vaccin hexavalent, deși aveau sau avuseseră recent diferite afecțiuni în cazul cărora se recomandă amânarea vaccinării: laringotraheită, infecție acută a cărilor respiratorii superioare, temperatură moderată sau mare sau o boală acută. În astfel de cazuri, „este posibil să fie necesar ca vaccinarea cu Hexacima să fie amânată până când starea copilului dumneavoastră se ameliorează”, arată prospectul vaccinului.
Cum a ajuns vaccinul în cabinete
Corpul de control al premierului a mai constatat că, în perioada 17 octombrie 2013 — 3 februarie 2016, în baza contractelor încheiate cu Ministerul Sănătății, societatea Polisano SRL a livrat către direcțiile de sănătate publică din țară un număr total de 940.995 doze de vaccin hexavalent, din care 11.800 doze vaccin HEXACIMA în ambalaj slovac, 20.042 doze vaccin HEXACIMA în ambalaj bulgăresc și 107.300 doze vaccin HEXAXIM, destinat pieței din Kazahstan. Asta în condițiile în care vaccinul HEXAXIM, din Kazahstan, este un „medicament neautorizat de punere pe piață”, ci „deține numai o opinie științifică pozitivă din partea Agenției Europene pentru Medicamente”. Dar Ministerul Sănătății nu a oprit distribuirea lui în cabinetele medicale.
Ca tacâmul să fie complet, s-a constatat că și o parte din vaccinurile aprobate pe piață ar fi fost ținute în condiții improprii, ceea ce ar putea să le afecteze negativ.