Alerta cu E.coli continuă! Ancheta în cazul bebelușilor morți din Argeș, lăsată în „incubație”

Alerta cu E.coli continuă! Ancheta în cazul bebelușilor morți din Argeș, lăsată în „incubație”

Trei copilași din Argeș au murit, în februarie, și alți peste 120 au ajuns la spital, unii cu sindrom hemolitic-uremic, alții cu diaree acută. Deși s-a deschis un dosar penal „in rem” în acest caz, procurorii au mâinile legate

Astăzi se împlinesc două luni de când primul copil a ajuns la Spitalul din Pitești. După el, peste 120 de micuți au trecut, rând pe rând, prin spitalele de pediatrie din București și Argeș. Trei au murit fără ca nimeni să afle de la ce sau de unde a pornit focarul de infecție cu E.coli. Mai grav e că, în acest moment, nici măcar ancheta penală de la care speram să aflăm vinovații nu poate avansa. E lăsată, practic, în aer.

Procurorii n-au actele

Ca procurorii să poată derula ancheta, au nevoie de rezultatele analizelor. „Răspunderea penală e cea mai gravă din toate formele de răspundere și trebuie să se bazeze pe probe. Noi nu am primit, până în acest moment, nici măcar toate rezultatele analizelor făcute de la instituțiile abilitate”, a explicat, în exclusivitate pentru EVZ, procurorul Iolanda Drăguț, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, instituție în curtea căreia se află ancheta.

„Noi, ca organ de cercetare penală, nu putem stabili o vinovăție decât pe baza unor evidențe clare, dacă se descoperă o legătură de cazualitate directă între ceva sau cineva și moartea acelor bebeluși și îmbolnăvirea celorlalți”, mai spune procurorul.

Cine și ce acte trebuie să dea

La dosar, ar trebui date rapoartele tuturor instituțiilor care au făcut, cel puțin teoretic, anchete secvențiale în acest caz. Să le luăm pe rând. Direcția de Sănătate Publică Argeș ar trebui să dea raportul anchetei epidemiologice realizată în familiile micuților, în care să precizeze și dacă există un factor comun (uman sau alimentar) al acestor cazuri. Direcția Sanitar Veterinară Argeș ar trebui să dea și ea raportul asupra produselor pe care le-a analizat la cererea DSP (inclusiv cele de la fabrica incriminată Lactate Brădet). Și Ministerul Sănătății ar trebui să contribuie la dosar cu raportul asupra modului în care s-a acționat în acest caz, mai precis să arate cine și cum a greșit: medicii de la spital care n-au raportat cazurile imediat, așa cum cerea protocolul, DSP Argeș care a demarat ancheta prea târziu etc.

În plus, ar trebui să fie date rezultatele analizelor pe care le fac, pe sutele de probe recoltate, Institutul Cantacuzino (coproculturile de la bebeluși, părinți și alte persoane) și Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (în cazul alimentelor).

Statistica la zi a copiilor bolnavi

• La București, la Spitalul „Marie Curie” mai este internat doar un copilaș cu sindrom hemolitic-uremic, care a venit de la Brașov. Are o evoluție bună. În weekend, de la Pitești au fost transferați la Institutul „Matei Balș” din București, doi copii, dar aceștia au enterocolită.

• În spitalele din Pitești, Curtea de Argeș și Câmpulung sunt internați 33 de copii (29 au vârsta sub 2 ani) cu diaree acută.

În ediția de astăzi a revistei Doctorul zilei puteți citi un amplu material despre: cine și unde a greșit în anchetă, ce spun medicii care s-au luptat să le salveze viața acestor copii și cum aruncă autoritățile vina dintr-o curte în alta.