Arafad a pierdut procesul î,potriva jurnalistului carte a dezvăluit mai multe nereguli comise de Raed Arafat.

Arafad a pierdut procesul î,potriva jurnalistului carte a dezvăluit mai multe nereguli comise de Raed Arafat.

Curtea de Apel Cluj a respins definitiv cererile lui Raed Arafat de a-l pune la plată pe jurnalistul clujean Liviu Alexa. În prima fază, Tribunalul Cluj a respins cererea actualului coordonator al situațiilor de urgență din România.

Raed Arafat s-a arătat deosebit de deranjat de mai multe articole scrise de Liviu Alexa, în perioada anilor 2012-2013. Ziariasul a prezentat în mai două articole de presă, relațiile dintre Raed Arafat și un om de afaceri clujean, care a câștigat licitațiie pentru dotarea SMURD cu ambulanțe. Părintele medicinei de urgență din România l-a dat în judecată pe Alexa și a solicitat ca jurnalistul spă fie obligat la plata sumei de 100.000 de euro, drept daune morale.

Dincolo de cererea lui Arafat, articolele lui Alexa au avut la bază dovezi solide prin care se demonstra că omul de afaceri clujean, Vasile Gorgan, patron al firmei Deltamed SRL, un apropiat al lui Raer Arafat, a făcut afaceri deosebite de bănoase în perioada în care acesta a fost secretar de stat în Ministerul Sănătății.

În prima fază, Tribunalul Cluj a luat decizia de a-i respinge lui Arafat cererea ca fiind nefondată. Cu alte cuvinte, jurnalistul Alexa a reușit să demonstrez cu probe că tot ce a scris în articolele lui era adevărat. Această sentință a fost menținută și de Curtea de Apel Cluj, care a decis, în cursul zilei de vineri, 29 ianuarie, respingerea recursului lui Arafat.

Raed Arafat - ”un politruc mascat”

Contactat, jurnalistul clujean a declarat că a avut încredere în judecători, care nu s-au lăsat influențați de faima secretarului de stat și au judecat pe baza probelor de la dosar. "Este o premieră pentru breasla jurnaliștilor, e unic ca Raed Arafat pierde un proces inițiat chiar de dumnealui, proces în care nu a căutat doar să își apere onoarea, ci și să câștige 100 000 de euro de pe spatele meu. Raed Arafat a crescut sub el o adevărată gașca de băieți deștepti din sistemul de urgență. Și e de datoria presei să continue să găsească putregaiul din SMURD, din achizitiile publice facute cu aceste sute de ambulanțe, cu tot puroiul sponsorizărilor. Raed Arafat nu e Dumnezeu, chiar dacă o parte din mass media l-a sanctificat. E un politruc mascat care acum un an îl susținea pe Ponta, care acum căteva săptămâni apărea lângă Oprea, după dezastrul de la Colectiv, un om care ar face orice blat cu politicul numai sa rămână la butoane", a spus Liviu Alexa.

Coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență, doctorul Raed Arafat nu a putut fi contactat. Acesta nu a răspuns la telefon.

Deltamed SRL și prieteniile cu Arafat și SMURD

În 2012, Evenimentul Zilei a scris o anchetă amplă în care a demonstrat, cu probe, relația dintre Arafat și omul de afaceri clujean Vasile Gorgan, patron al Deltamed SRL.

Fostul subsecretar de stat Raed Arafat nu și-a mai completat declarația de avere din 2009 și până în 2012. Asta pentru că poate a vrut să evite o acuzație de conflict de interese între persoana lui în calitate de demnitar al statului, de președinte al Fundației pentru SMURD, de președinte al SMUCR, adică Societatea de Medicină de Urgență și Catastrofă din România.

În jurul celor trei entități conduse de Raed Arafat s-a învârtit tot timpul omul de afaceri clujean Vasile Gorgan, patron al firmei Deltamed SRL care a furnizat peste 1.000 de ambulanțe către Ministerul Sănătății, a făcut afaceri de peste două milioane de lei cu Fundația pentru SMURD dar și de peste 800.000 de lei cu SMUCR.

Din informațiile deținute de EvZ rezultă că Raed Arafat a fost membru în comisiile de licitație prin care Ministerul Sănătății a achiziționat ambulanțe de la firma Deltamed SRL.

Deltamed SRL și Fundația pentru SMURD via Raed Arafat

Fostul secretar de stat figurează pe statul de plată al Fundației pentru SMURD cu sediul în Târgu Mureș. Această fundație a devenit cunoscută după campania de presă prin care românii erau îndemnați să direcționeze doi la sută din impozitul pe profit în conturile acesteia. Oficial, fundația s-a implicat foarte mult în asigurarea calității profesionale a celor care se ocupă cu medicina de urgență și a participat la câteva proiecte de dotare a unor centre SMURD cu autosanitare sau motociclete pentru intervenția rapidă a medicilor la intervențiile de urgență.

Raed Arafat a început să figureze din anul 2011 pe statul de plată al Fundației pentru SMURD. Potrivit evidențelor fiscale în perioada lunilor martie-august, Raed Arafat a fost remunerat lunar cu suma de de 13.125 lei. Nimeni nu poate ști pentru ce Raed Arafat a primit acești bani mai ales că acesta a refuzat să facă declarații pe seama acestui subiect.

În evidențele contabile ale fundației pentru SMURD, se arată că această fundație a avut relații de afaceri cu Deltamed SRL, patronată de Gorgan.

•    2008 – Deltamed SRL are o relație de afaceri cu Fundația pentru SMURD servicii în valoare de 433.000 lei; •    2009 – Deltamed SRL are o relație de afaceri cu Fundația pentru SMUR servicii în valoare de 1.1 milioane lei; •    2010 - Deltamed SRL are o relație de afaceri cu Fundația pentru SMUR servicii în valoare de 470.000 lei;

O altă legătură spre Arafat

Societatea Deltamed SRL din Cluj apare și pe lângă Societatea de Medicină de Urgență patronată, în 2012, tot de medicul Raed Arafat.

O altă relație pe axa Raed Arafat – Deltamed SRL este Societatea de Medicină de Urgență și Catastrofă din România (SMUCR) din Târgu Mureș patronată de demnitar.

Astfel, între Deltamed SRL și SMUCR Târgu Mureș a fost înregistrată în anul 2007, o relație economică în valoare de 882.000 lei.

Activitatea SMUCR Târgu Mureș, patronată de Raed Arafat este strâns legată de activitatea Fundației pentru SMURD. În luna august 2011, cele două entități au emis un comunicat de presă comun prin care anunțat că “vor sponsoriza participarea unui număr de 80-100 de persoane la cel de-al Vl-lea Congres Mediteranian de Medicină de Urgență” care s-a desfășurat în perioada 10-14 septembrie 2011, în Grecia.