Situaţie delicată la Carpatica Asigurări: ASF ar putea activa mecanismul de rezoluţie

Situaţie delicată la Carpatica Asigurări: ASF ar putea activa mecanismul de rezoluţie

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar putea declanşa mecanismul de rezoluţie în cazul Carpatica Asigurări din cauza situaţiei delicate în care se găseşte firma de asigurări.

O decizie privind încadrarea societăţii Carpatica Asigurări din punct de vedere juridic va fi luată săptămâna viitoare sau la începutul lunii februarie, potrivit preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, citat de Agerpres.

Totodată, Negrişoiu consideră că nu este exclusă posibilitatea ca asigurătorul să intre în mecanismul de rezoluţie. Acesta a precizat, însă, că ASF nu a finalizat încă o analiză în cazul firmei de asigurări.

Mecanismul de rezoluţie ar conferi Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) puteri sporite în ceea ce privește posibilitățile de intervenție în cazul în care un asigurător are probleme. ASF capătă puterea de a a prelua şi chiar a vinde un asigurator cu probleme. Sursa de inspirație pentru legea rezoluție este sistemul bancar, acolo unde există o instituție denumită bancă-punte, care va funcționa sub oblăduirea Băncii Naționale a României și care ar urma să preia băncile cu probleme pentru a le vinde pe bucăți. Află mai multe pe CAPITAL.RO.

Ne puteți urmări și pe Google News

Carpatica Asigurări, controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea, se află în procedură de redresare financiară din aprilie 2014. 

"În legătură cu Carpatica, luăm o decizie săptămâna viitoare sau în prima săptămâna din februarie. Suntem în continuare în analiză. Nu am terminat-o. Vrem ca până la sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie să vedem cum încadrăm din punct de vedere juridic, ce alte propuneri de acţiuni primim", a menţionat preşedintele ASF într-o întâlnire cu presa. 

Prin mecanismul de rezoluţie se doreşte o intervenţie a autorităţii în cazul în care o companie de asigurare nu poate îndeplini cerinţele legale, înainte de a intra în faliment. 

Mişu Negriţoiu a mai spus că ASF nu are mai multe elemente în ceea ce priveşte memorandumul încheiat de investitor cu Carpatica pentru achiziţie şi nu se poate pronunţa în acest sens.