Finețea unor detalii deosebește o locuință decorată în mod obișnuit, de una amenajată în mod profesionist. Designerii de interior susțin că nu mărimea casei o face prestigioasă, ci amplasamentul unor obiecte și a unor „artificii” de decor. Experții unei agenții imobiliare din SUA, care recondiționează și redecorează case pentru a le crește prețul la vânzare cu zeci de mii de dolari, ne oferă câteva ponturi extrem de valoroase
Cum faci o casă mică să pară mai mare „Folosim clasicul truc cu oglinzi. În spațiile mici, precum holurile sau băile de serviciu, punem oglinzi mari și cât mai multe. Acesta este trucul care nu dă greși niciodată în precepția vizuală a spațiului și, mai mult, acoperă deficitul de lumină naturală în locurile slab iluminate”, spune Miles Patsy, specialist al agenției. Tot el mai recomandă vopsirea pereților în nuanțe deschise precum crem, ocru, ivoire: „Dacă vreți să creați senzația de cameră înaltă, vopsiți pereții în culori deschise, până la circa 40 cm de tavan, iar pe acesta lăsați-l alb”.
Decorațiunile de lux sunt, de fapt, decorațiuni simple amplasate în locuri neobișnuite
Mici artificii pot face o casă să pară luxoasă. De exemplu, vazele scunde din sticlă transparentă cu lalele albe sau crini, amplasate pe noptierele din dormitor, dau un aer sofisticat. La fel și vaza cu flori din baie, de pe marginea chiuvetei. „Așa ne păcălesc hotelurile. Deși mobilierul și decorul nu sunt cele mai bune din punct de vedere calitativ și stilistic, în fiecare încăpere găsești mici vaze cu flori proaspete. Și asta îți dă senzația că stai la patru stele, când de fapt hotelul nu întrunește toate calitățile pentru acest statut! Alegeți flori cu cozi groase, vizibile și vaze transparente”, explică Miles Patsy. „Tot la capitolul flori mai există un truc de maxim efect atât pentru ornarea meselor mici cât și pentru cele mari: vazele pereche, mici, așezate una lângă alta, dau un aer rafinat. Și e mai ieftin să umpli șapte vaze mici decât să cumperi un ornament floral de dimensiuni mari”, mai spune specialistul.
Mobila nu se lipește de perete
Cea mai mare greșeală întâlnită în casele oamenilor, conform specialistului, este mobila lipită de perete. Oricât de mică e încăperea, se pare că e mai bine să alegem piese de dimensiuni reduse și să lăsăm puțin spațiu între ele și ziduri. Mai mult, e greșit să punem orice fel de obiect în dreptul geamurilor. „Pentru senzația de încăpere luminoasă e ideal să puneți o oglindă amplă pe peretele opus geamului. Dacă oglinda este încastrată într-o ramă de lemn natural, vopsit auriu sau argintiu, încăperea va fi cu siguranță în conformitate cu rafinamentul artistic al unui apartament de lux”, zice expertul.
Două trucuri simple pentru baie
O baie luxoasă nu are dulapuri, rafturi, agățători și o multitudine de spații de compartimentare. „Ciudat, dar este cât se poate de real. O baie trebuie să fie un spațiu cât mai liber, cu prosoapele puse pe un piedestal, la vedere, împachetate la dungă. În rest, în baie se pun doar recipiente set, adică din același material: sticlă, lemn sau crom. La fiecare vânzare, simplitatea băilor și lipsa unor spații de depozitare atrag atenția într-un mod pozitiv și paradoxal. Bineînțeles că noii proprietari își pun în timp tot felul de rafturi, dar pentru cumpărători, impresia de lux și spațiu este lipsa acestor accesorii. În cazurile în care arătam băi cu multe compartimente, potențialii cumpărători nu se arătau impresionați”, a mai spus Patsy.