Pactul Dragnea - Klemm: Șefii DNA și DIICOT rămân în pixul lui Iohannis
- Ionel Dancu
- 3 octombrie 2017, 00:00
Președintele PSD, Liviu Dragnea, l-ar fi asigurat pe ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, imediat după apariția proiectului de modificare a Legilor justiției, că președintele Klaus Iohannis își poate păstra atributul numirii procurorilor-șef
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a prezentat pe 29 august un proiect de modificare a Legilor justiției, potrivit căruia procurorii-șefi ai DNA și DIICOT nu vor mai fi numiți în funcție de Președintele României la propunerea ministrului Justiției și cu avizul CSM, cum se întâmplă în prezent, ci vor fi numiți și revocați de către CSM, la propunerea ministrului Justiției, iar candidații pentru aceste posturi vor susține un interviu în fața ministrului.
Proiectul guvernamental mai prevede că unica autoritate din România care poate cerceta disciplinar procurorii și judecătorii, Inspecţia Judiciară, va trece de la CSM la Ministerul Justiţiei, unde ar deveni „structură cu personalitate juridică” și ar fi condusă de un inspector-șef numit de ministrul Justiției. În aceeași zi, ambasada SUA în România a reacționat printr-un comunicat de presă în care și-a declarat „îngrijorarea” față de independența Justiției și a pledat pentru „un sistem judiciar puternic și independent” și „procurori independenți care pot urmări activitățile infracționale fără imixtiuni politice sau limitări ale actului legal de justiție”.
Promisiunea
Peste o săptămână de la apariția pachetului Legilor justiției, pe 8 septembrie, președintele PSD Liviu Dragnea s-a întâlnit în biroul său de președinte al Camerei Deputaților cu ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, pentru a discuta pe marginea subiectului fierbinte. „Mie mi-a spus foarte clar, în engleză, e adevărat, dar am înțeles, că are două îngrijorări legate de două prevederi: Inspecția Judiciară și numirea de către Președinte a procurorilor-șefi. Și eu i-am spus că dacă astea sunt cele două îngrijorări, poate să aibă o viață liniștită. De ce? Există intenții foarte serioase ca aceste două prevederi să fie modificate în sensul bun”, a dezvăluit Dragnea, vinerea trecută, într-o conferință de presă la Sucevița, unde a făcut cu degetele un semn pentru ghilimele când a pronunțat „în sensul bun”. De altfel, în ultima perioadă, Dragnea a repetat că nu este de acord cu eliminarea șefului statului din procedura de numire a șefilor DNA și DIICOT și că varianta propusă de Ministerul Justiției va fi modificată în Parlament.
Misterul
După ce a primit un aviz consultativ negativ din partea CSM, proiectul de modificare a Legilor justiției nu va fi retras de Guvern și va ajunge în maxim două săptămâni în Parlament pentru dezbatere și vot. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat ieri că proiectul de lege îşi va urma parcursul „cu anumite modificări”, fără să spună la ce schimbări se referă.
Înțepăturile lui Toader pentru Statele Unite
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, s-a întâlnit de trei ori cu Hans Klemm după ce a lansat proiectul privind Legile justiției, și i-a transmis acestuia ironic că se gândește să propună ca Procurorul General al României să fie propus de către Senat, așa cum se întâmplă în Statele Unite „și să tindem și noi spre același standard de democrație”. Săptămâna trecută, Toader contesta la Antena 3 capacitatea de analiză obiectivă a lui Klemm pentru că acesta „nu este jurist” şi „nu cunoaşte mecanismele statului de drept din România, reglajul, arhitectura autorităţilor din România”. Ambasadorul i-a dat replica într-un interviu la Agerpres. „Are dreptate, nu am studiat dreptul. Totuşi, am pregătire în economie”, a spus el și a indicat statisticile de la Banca Mondială care arată că poziţia României în ceea ce priveşte controlul corupţiei a crescut cu 20% în urma reformelor din Justiție. „Ce îngrijorează Statele Unite ale Americii este faptul că propunerile ce sunt în discuţie ar întoarce România, ar trage înapoi instituţiile judiciare ale ţării, spre un punct în care nu stătea la fel de bine la capitolul anticorupţie şi stat de drept”, a spus Klemm.
Tăriceanu pune degetul pe rană
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marțea trecută, că propunerea ca şeful statului să fie scos din procedura de numire a procurorilor-şefi este „o greşeală fundamentală”, motivând că doar Preşedintele României este „garantul că lupta anticorupţie nu este subjugată politic”. Tot el a mai spus că îl îngrijorează „profund” și faptul că Inspecția Judiciară va fi „subordonată” Ministerului Justiției pentru că „Guvernul este unul politic, format din politicieni şi subordonarea Inspecţiei Judiciare unui ministru evident aduce cu ea riscul unei presiuni politice”. Șeful statului a adăugat că pachetul de reformă a Legilor justiției ar trebui retras și renegociat.
Președintele Senatului și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a arătat miza conflictului. „Ceea ce vă deranjează cel mai mult la aceste legi este că nu veţi mai decide dumneavoastră, ca om politic, cine vor fi şefii Parchetului şi DNA. Adică, mai concret, vă supără că veţi avea mai puţină putere şi influenţă politică. Este adevărat, o să fie mai puţin bine pentru dumneavoastră, dar va fi mult mai bine pentru sistemul de Justiţie care va avea o şansă în plus să se însănătoşească”, i s-a adresat Tăriceanu lui Iohannis, vineri, pe Facebook.