Cum să eviți TOXIINFECȚIA alimentară pe LITORALUL ROMÂNESC. Top 5 sfaturi
- Andrei Marian
- 21 iulie 2017, 11:23
Goana după mâncare pe litoral este mare, mai ales după o zi plină de plajă sau după o noapte de stat în club, dar această goană ne poate duce spre locuri și mâncăruri dăunătoare. Acest lucru este confirmat de închiderea mai multor unități de alimentație pe litoral și verificarea unui total de 74 unități alimentare.
În timpul controalelor au fost găsite multe nereguli, care țin în special de igienă și modul de preparare al mâncărurilor, informează jurnaliștii Cugetliber.ro. În urma controalelor au fost date amenzi în valoare de 38.000 lei și au fost confiscate importante cantități de alimente cu probleme, printre care și 373 kg de pește.
Principalul sfat dat turiștilor este să cumpere alimente doar din unitățile înregistrate și autorizate, nu de la cele de la colț de stradă, insalubre și improvizate. De asemenea, nu se recomandă cumpărarea unor produse ce sunt vândute cu titlul de „produse tradiționale”, sau care sunt vândute în zone improvizate pe marginea drumurilor naționale și a străzilor din stațiuni.
Nu se recomandă achiziționarea unor cantități mari de alimente, mai ales din cauza că în hoteluri spațiile frigorifice sunt limitate. Mai mult, nu se recomandă reambalarea produselor care nu sunt concepute special pentru această procedură. Se mai recomandă evitarea produselor care sunt expuse fără ambalaj în spații deschise, dar și a produselor care sunt depozitate în spații improvizate ale magazinelor.
În cazul în care observați probleme, NSVSA, prin intermediul Direcţiei Sanitar Veterinare Constanţa, pune la dispoziţia tuturor turiştilor numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival - 0786/577.007. Acest număr funcţionează paralel cu numărul call-centerului ANSVSA - 0800/826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.