PNL și USR sesisează la CCR modificările legate de comisia de anchetare a prezidențialelor din 2009

PNL și USR sesisează la CCR modificările legate de comisia de anchetare a prezidențialelor din 2009

Parlamentarii PNL şi USR au sesizat Curtea Constituţională a României (CCR) cu privire la modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor care introduce obligativitatea prezentării în faţa comisiei de anchetă a alegerilor din 2009 a tuturor persoanelor chemate şi care permit forului să desfăşoare anchete în paralel cu investigaţiile judiciare pe acelaşi subiect.

"Prin Hotărârea nr. 37 din 9 mai 2017 privind modificarea şi completarea Regulamentului Camerei Deputaţilor, (...) Camera Deputaţilor a procedat la abrogarea art. 74. Prin abrogare devine posibilă desfăşurarea, în acelaşi timp, a unei anchete judiciare şi a unei anchete parlamentare. Suntem în situaţia în care, prin ancheta parlamentară, care reprezintă o activitate cu profund caracter politic, poate fi influenţată administrarea probelor în cadrul unei anchete judiciare. Rezultă, din această modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor, că activitatea puterii legislative poate influenţa, în orice moment, activitatea puterii judecătoreşti", scrie în sesizarea depusă de PNL și USR.

Cele două partide din Opoziție invocă o decizie a Curții Constituționale din 2012, conform căreia Ministerul Public este parte a autorităţii judecătoreşti, iar faptul că procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei nu califică Ministerul Public ca fiind o instituţie a cărei activitate s-ar afla sub control parlamentar. 

Deputaţii PNL și USR arată că textul abrogat constituia o garanţie a respectării principiului separaţiei puterilor în stat. 

"Se legiferează instrumente cu caracter jurisdicţional la îndemâna unei comisii parlamentare de anchetă, încălcându-se astfel dispoziţiile art.1 alin.(4) din Constituţia României, care consacră principiul separaţiei puterilor în stat", susţin deputaţii PNL şi USR în sesizare. 

PNL şi USR solicită CCR să constate că hotărârea privind modificarea şi completarea Regulamentului Camerei Deputaţilor este neconstituţională. 

Camera Deputaților a adoptat marţi, cu 171 voturi "pentru", 98 de voturi "împotrivă" şi o abţinere, Proiectul de Hotărâre privind modificarea şi completarea Regulamentului Camerei Deputaţilor, astfel încât persoanele care sunt citate la audieri în cadrul comisiilor de anchetă să fie obligate să dea curs invitaţiei, în caz contrar existând posibilitatea ca acestea să fie acuzate de ascunderea unor date necesare pentru aflarea adevărului.

Proiectul a eliminat şi articolul care interzicea Comisiilor de anchetă să investigheze fapte aflate în atenţia organelor judiciare.