A murit Bora Djordjevic, legenda muzicii rock iugoslave. Mesajul lui Aleksandar Vucic

A murit Bora Djordjevic, legenda muzicii rock iugoslave. Mesajul lui Aleksandar Vucic Bora Djordjevic. Sursă foto: Facebook

Grupul Riblja Čorba a anunțat cu tristețe decesul lui Bora Djordjevic, una dintre cele mai emblematice figuri ale rockului din fosta Iugoslavie.

Muzicianul a încetat din viață la 72 de ani din cauza unor complicații provocate de pneumonie, într-un spital din Ljubljana, capitala Sloveniei, conform raportărilor AFP.

A murit Bora Djordjevic, legenda muzicii rock iugoslave

„Dragi prieteni, cu mare tristeţe şi durere, vă anunţăm că prietenul şi fratele nostru Borisav Bora Djordjevic ne-a părăsit. Odihneşte-te în pace, dragă Boki", a transmis grupul rock într-un comunicat.

Bora Corba, cunoscut de mulți sub numele său de scenă, a fost o figură emblematică în scena rock din fosta Iugoslavie, având origini sârbe. În anii 1980, el a compus numeroase hituri care au marcat acea perioadă și au influențat profund muzica rock din regiune.

Ne puteți urmări și pe Google News

Formația sa, Riblja Čorba, a fost una dintre cele mai renumite trupe de rock din Iugoslavia și a continuat să aibă succes, vânzând zeci de mii de albume chiar și după destrămarea grupului în anii 1990. Trupa a fost recunoscută pentru stilul său unic și pentru impactul cultural semnificativ pe care l-a avut în perioada sa de activitate.

În ciuda succesului său, Bora Djordjevic a avut parte de controverse. În 1990, a fost acuzat că ar fi „insultat clasa muncitoare iugoslavă” prin unele dintre piesele sale, dar acțiunea în justiție împotriva sa a fost întreruptă din cauza ezitărilor guvernamentale.

Bora Djordjevic

Bora Djordjevic. Sursă foto: Facebook

Melodiile sale, simbolul unei generații

Cântecele precum "Lutka sa naslovne strane", "Pogledaj dom svoj, andjele", "Amsterdam" și multe altele au devenit veritabile simboluri ale unei epoci și ale unei generații care a crescut cu muzica trupei Riblja Čorba.

Deși uneori au fost criticați pentru baladele lor „prea sentimentale”, membrii trupei au reușit să compună unele dintre cele mai emoționante și apreciate piese din regiune.

După vestea tristă a decesului lui Bora Djordjevic, reacțiile nu au întârziat să apară în Serbia. Numeroase mesaje de condoleanțe și omagii au inundat spațiul public, reflectând cât de mult a însemnat muzicianul pentru fanii săi și pentru cultura muzicală a regiunii.

„Un gigant ne-a părăsit", a scris preşedintele sârb Aleksandar Vucic pe Instagram. „Adio, legendă!”, a scris prim-ministrul sârb Milos Vucevic pe reţeaua de socializare X.

Cine a fost Bora Djordjevic

Originar din Cacak, vestul Serbiei, Bora Djordjevic a venit pe lume în 1952 și și-a început cariera muzicală la doar 13 ani, evoluând ca solist în diverse formații, printre care Suncokreti și Rani Mraz. Totuși, adevărata notorietate a cunoscut-o alături de trupa Riblja Corba, cu care a atins apogeul carierei sale.

După destrămarea Iugoslaviei, pozițiile naționaliste tot mai pronunțate ale lui Djordjevic au dus la o marginalizare treptată a sa pe scena muzicală.

Încă de la o vârstă fragedă, a fost atras de muzică și a fondat prima sa trupă, Hermelini, la doar treisprezece ani, dovedind un talent precoce pentru acest domeniu. În această formație, el cânta la chitară bas, dar sunetul trupei era puternic influențat de stilul beat al formației Roboti din Zagreb.

Pe măsură ce a evoluat în cariera muzicală, Bora a trecut de la chitara bas la chitara ritmică și a început să-și exprime creativitatea prin versuri și poezii. Una dintre primele sale creații, „Moje tuge”, a devenit ulterior o melodie de succes, lansată pe primul single al trupei Suncokret. În anii care au urmat, el a făcut parte din mai multe trupe din Čačak, colaborând cu muzicieni de renume și continuând să exploreze diverse influențe muzicale.

Viața sa personală a fost însă marcată de dificultăți în perioada adolescenței, când, alături de prieteni, s-a implicat în activități ilegale, precum spargeri de locuințe. Această perioadă tumultuoasă s-a încheiat cu arestarea sa și un scurt sejur în închisoare. După eliberare, Bora Djordjevic a fost expulzat din gimnaziu, iar familia sa a decis să se mute la Belgrad în încercarea de a-i oferi un nou început.