Autoritățile din Republica Moldova au anunțat că elaborează un nou mecanism de compensare pentru facturile de energie.
Cum va funcționa compensarea la facturile de energie
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a anunțat că cetățenii vor primi direct bani pentru compensarea creșterilor de prețuri la energie.
Astfel, compensațiile pentru costul încălzirii în perioada de iarnă vor fi date ca plată monetară, nu ca scădere la factură, anul acesta.
Autoritățile din Republica Moldova spun că, în acest moment, încă se lucrează la pregătirea și elaborarea a acestui mecanism de compensare.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale spune că noul sistem de acordare a compensațiilor va fi mai bun și mai ușor de aplicat. Alexei Buzu a declarat că plata monetară va fi acordată pentru acoperirea costurilor la energia electrică, la cea termică , precum și la gazele naturale.
Înregistrarea la compensațiile pentru energie se va face la fel
Ministrul a mai spus că rămâne neschimbat modul de înregistrare în vederea primirii compensațiilor pentru energie. Astfel potrivit lui Alexei Buzu, cei interesați de primirea acestor sume trebuie să se înregistreze, ca și anul trecut, pe site-ul compensatii.gov.md.
„Toți cetățenii care vor beneficia de compensații vor primi bani. Analizele noastre arată că asemenea format este mult mai eficient. Acest proces este puțin mai complicat pentru că trebuie să vedem care este spațiul fiscal de care dispunem pentru că sezonul rece începe în noiembrie, dar se sfârșește în martie 2025, deci negociem și bugetul pentru anul 2025”, a declarat Alexei Buzu.
Republica Moldova are lemne suficiente
Totodată, Ministerul Mediului a anunțat că stocurile de lemne sunt suficiente pentru a trece iarna, având în vedere că Moldsilva deține acum o rezervă de 125.000de metri steri de lemne. Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a declarat că stocurile de lemne de foc sunt suficiente pentru țară, iar prețurile au rămas aproape neschimbate.
De exemplu, un metru ster de lemn de esență moale costă între 570 și 590 de lei, iar pentru un metru ster de lemn de esență tare moldovenii vor plăti sume de până la 1.200 de lei.
„În acest moment stocuri sunt suficiente, avem 125 de mii de metri steri. Urmează să se suplinească stocurile prin alte exploatări pentru trimestrul patru, dar astăzi este lemn suficient. Cetățenii cunosc, este stabilit, sunt ocoale silvice, avem la întreprinderi silvice depozite, oamenii cunosc”, a declarat Lazarencu.
Reamintim că în iarna trecută, în Republica Moldova, peste 792.000 de gospodării ai primit compensații la energie din partea statului, în valoare totală de peste 2,5 miliarde de lei.