Care sunt orașele cu cele mai scumpe locuințe din România
- Georgeta Petrovici
- 5 aprilie 2017, 10:53
În primul trimestru din acest an, apartamentele s-au scumpit cu 4% la nivel national. Doar la Cluj – Napoca, orașul cu cele mai mari sume medii cerute pentru un apartament, anul trecut, prețurile locuințelor aproape au stagnat. Astfel în marile orașe, prețul mediu cerut pentru un apartament este de 1.050 de euro per metru pătrat.
O cercetare de piață realizată de cel mai mare portal de imobiliare existent la nivel național, arată că în București prețurile locuințelor au crescut de la 1.159 de euro pe metru pătrat la finele lui februarie la 1.175 de euro metrul pătrat, la finele lui martie. Creșterea s-a resimțit în segmentul apartamentelor noi, prețul celor vechi rămânând neschimbat.
La Brașov în schimb, s-au scumpit locuințele vechi, de la 918 la 930 de euro pe metru pătrat, în vreme ce cele noi s-au ieftinit de la 917 la 912 euro pe metru pătrat. Prețurile apartamentelor au crescut și pe malul mării. La Constanța, marja de creștere a fost însă de 0,1%, de la o medie de 991 de euro per metru pătrat la 992. Cinci euro în plus s-au adpăugat și în preșurile cerute de proprietarii de locuințe vechi.
În capitala Moldovei, apartamentele s-au scumpit, per ansamblu, cu 3,3% în ultima lună, de la 885 la 914 euro pe metru pătrat. Dacă locuințele vechi s-au apreciat cu doar 0,1%, prețurile celor noi au „sărit” cu 5,2% (de la 885 la 931 de euro pe metru pătrat). Astfel, raportat la primul trimestru, prețurile apartamentelor din Iași au crescut cu 7% arată analiștii imobiliari.
Și la Timișoara prețul mediu solicitat pentru un apartament a crescut cu 2,5%, de la 1.039 la 1.065 de euro pe metru pătrat.
Scumpiri nesemnificate de prețuri, atât la apartamentele vechi cât și la cele noi, au înregistrat clujenii. Practic prețurile au crescut cu mai puțin de un procent în primul trimestru din 2017, ceea ce reprezintă o diferență semnificativă față de saltul de 7,2% consemnat în perioada similară din 2016. (Foto: Adrian Pîclișan)