Prima „criză a rachetelor” nord-coreene din mandatul lui Donald Trump

Prima „criză a rachetelor” nord-coreene din mandatul lui Donald Trump

Premierul Shinzo Abe a primit un mesaj de la Kim Jong-un: gândește-te bine, înainte să te împrietenești cu noul lider al SUA!

Shinzo Abe se afla în vizită în SUA, iar Japonia este cel mai vizat spectator al lansării unei rachete balistice de către Phenian.

Ținte probabile

„Este în mod clar direcționată către Japonia”, a comentat Carl Schuster, un profesor la Universitatea Hawaii Pacific, fost director de operațiuni la Comandamentul pentru Informații al SUA în zona Pacificului.

Deși Coreea de Sud este îngrijorată de orice schimbare a programului balistic al Phenianului și de capacitățile sale nucleare, experții consideră că retorica nord-coreeană a fost mai puțin ostilă după demisia președintei Park Geun-hye. „În ultima lună, nord-coreenii au avut grijă să nu facă ceva provocvator pentru vecinii din sud”, a spus fostul ambasador american Christopher Hill, pentru CNN. „Atunci când Coreea de Nord face manevre provocatoare, gruparea politică de centru-dreapta de la Seul, mai dură, are de câștigat”.

Relații tensionate

Premierul japonez, Abe, a calificat gestul ca fiind „absolut intolerabil”, iar alți oficiali de la Tokyo au spus: „este clar o provocare pentru Japonia și pentru regiune”.

Analiștii afirmă că racheta lansată ieri a fost una modificată de tip IRBM, cu rază medie de acțiune, de tip Musudan. A zburat circa 500 de km, înainte de a se prăbuși în Marea Japoniei. Rachetele de acest fel au o rază de acțiune de 3.000-5.500 de km, mult mai lungă decât ar fi nevoie pentru a lovi Coreea de Sud, prea scurtă pentru a ținti alte 48 de state din regiune.

Japonia și Coreea de Nord n-au relații diplomatice în prezent, deși s-au făcut unele progrese în acest sens, în ultimii ani. Ostilitatea Phenianului față de Japonia pleacă de la relațiile bune ale autorităților de la Tokyo cu Seulul și cu Washingtonul.

De altfel, preşedintele ame rican, Donald Trump, a asi gurat Japonia de sus ținerea totală a SUA, după tirul cu rachetă balistică.