Simularea doborârii Guvernului a avut un final fericit și previzibil
- Căt ălina Iordache
- 21 decembrie 2018, 00:00
Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a picat, ieri, în Parlament, cu 161 de voturi „pentru” și 3 „împotrivă”. Opoziția mai avea nevoie de 70 de voturi pentru a întruni majoritatea necesarăși pentru a intra la guvernare. Textul moțiunii a fost semnat de 163 de parlamentari, deci 3 dintre ei s-au răzgândit.
Peste 300 de parlamentari de la Putere și din Opoziție și-au rupt câteva ore, înainte de vacanța de Sărbătorile de iarnă, să participe la ultima ședință a plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului, în care s-a votat moțiunea de cenzură. După votul final, cu toții au plecat liniștiți către casele lor, în teritoriu, pentru a sărbători Crăciunul. Încrâncenarea s-a simțit doar în sala de plen deoarece pe hol au fost cât se poate de joviali și prietenoși unii cu alții.
Orban a strigat catalogul Ludovic
Orban, președintele PNL, a fost prezent încă de dimineață pe holurile Parlamentului, deși el nu este deputat sau senator. Nu a putut participa la ședința de plen, însă și-a urmărit cu atenție colegii liberali care fac parte din Parlament. Cu ceva timp în urmă, Orban i-a avertizat pe parlamentarii liberali să nu lipsească din București o perioadă, până se votează moțiunea. Acum a venit să vadă dacă aceștia s-au conformat.
Premierul Viorica Dăncilă nu a întârziat la ședința unde și-a aflat sentința. A venit împreună cu echipa guvernamentală, hotărâtă să nu demisioneze și sigură că nu va fi demisă. „Eu vă spun o singură dată. Nu îmi dau demisia. Nu îmi dau demisia pentru că am certidinea că România merge pe un drum bun, am certitudinea că pot să reprezint România în Parlamentul European, în instituţiile europene”, a declarat Dăncilă. După ce s-a asigurat, timp de 60 de minute, cât i-au fost alocate, că s-a făcut înțeleasă în fața Opoziției, premierul și-a încheiat discursul cu „Sărbători fericite!”. Și președintele de ședință, social-democratul Florin Iordache a amintit de spiritul sărbătorilor, după ce a anunțat eșecul moțiunii. „Vă doresc vacanță plăcută. Spiritul Crăciunului să se abată și asupra celor care nu doresc respectarea regulamentului. Ne revedem în 2019”, a spus Iordache.
Liviu Dragnea, liderul PSD și președintele Camerei Deputaților, a ales să nu conducă ședința și nici nu a luat cuvântul în timp ce Puterea și Opoziția se certau pe microfon. Între ședințele cu socialdemocrații de la el din birou, când ajungea în sala de plen se mai uita la o fotografie, pusă de Opoziție pe masa sa, în care apărea imaginea unei tinere care a fost tâlhărită de un deținut eliberat pe baza legii recursului compensatoriu. De asemenea, parlementarii USR au avut imagini cu mesajul „nu dați OUG”, pe care le-au arătat guvernanților. Cel mai probabil, făceau referire la OUG în domeniul fiscal, deoarece despre OUG în domeniul Justiției au vorbit deja, într-o ședință urmată de o sesiune foto la Palatul Victoria, cu premierul Viorica Dăncilă. Între timp, își mai făceau selfie-uri și le postau repede pe rețelele de socializare.
Ordine și disciplină, ironii și lovituri sub centură
Fiecărui grup parlamentar i-au fost atribuite un număr de minute, în funcție de mărime. PSD, cel mai mare grup, a avut peste 30 de minute și au vorbit ultimii. Celelalte partide au avut la dispoziție între 17 și 2 minute. Florin Iordache atrăgea atenția când vorbitorii își depășeau timpul, însă le-a oprit microfoanele doar celor din PNL, PMP și USR. Nici ironiile nu au lipsit. Președintele de ședință le spunea celor din Opoziție că le mai oferă din timpul PSD, Victor Ponta, președintele PRO România, i-a atras atenția lui Iordache că nu are voie să vorbească cu sala, iar social-democratul Șerban Nicolae i-a spus președintelui de ședință că nu au negociat în legătură cu minutele acordate și le-a dat și o „lecție” de gramatică celor prezenți explicându-le că nu se cere „un drept la replică”, ci „o replică”. Nicolae a mai făcut și o analiză a textului moțiunii și a ajuns la concluzia că „cineva a furat de la Opoziție diacriticele”. Senatorul a mai spus și că Legea recursului compensatoriu a fost inițiată de Guvernul Cioloș, susținând că oricum „corupții nu violează, corupții nu așteaptă tinerele la lift”.
Fostul președinte Traian Băsescu a fost invocat de mai multe ori de coaliția de guvernare, prin urmare a cerut și el să aibă „o replică” și a spus că Șerban Nicolae este „copilul” lui Ion Iliescu. „Am un discurs foarte scurt care îl vizează strict pe domnul senator Nicolae. Apreciez că pentru meseria de şofer al puşcăriaşului Cătălin Voicu merge oarecum discursul, a făcut progrese, pentru un şofer să poată să vorbească 25 de minute e mare lucru. Pe urmă, a pomenit cel puţin de 5-6 ori Moscova. Ţie nu ţi-e ruşine? Eşti copilul lui Iliescu. Te-a crescut la Cotroceni”, a spus fostul șef de stat. Și liberalul Pavel Popescu a cerut drept la replică și a primit după mai multe insistențe, însă Florin Iordache i-a tăiat de mai multe ori microfonul și nu și-a terminat ideea.
UDMR, contre cu USR
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit pe îndelete despre guvernare, dar fără să ia apărarea Executivului. S-a certat cu parlamentarii de la „Salvați România” și i-a spus lui Dan Barna că „se folosește de această ocazie ca să se alăture corului penibil din care făcea parte și Vadim”. Apoi a atacat frontal. „Nici noi nu spunem despre partidul condus de dumneavoastră ceea ce spune legenda urbană: nu spunem ca ați fi un partid de securiști, nu spunem că sunteți soldații băieților cu ochii albaștri”, a spus Kelemen.
În cele din urmă, liderul unional, tot ironic, a propus Opoziției un plan care să funcționeze la moțiunea din sesiunea care urmează. „ Vom pregăti un document în februarie, martie, aprilie, așa, când vine vremea moțiunii de cenzură din sesiunea de primăvară, să nu vă prindă iar nepregătiți. Și dacă nu veți avea un nume de prim ministru până la următoarea moțiune, vă vom propune noi la momentul potrivit. Poate așa va crește șansa dvoastră de a prelua guvernarea, dacă într-adevăr vă doriți acest lucru. Altfel, toată lumea va fi convinsă că, de fapt, vă convine această situație. PSD guvernează, voi arătați cu degetul spre UDMR și vă prefaceți că sunteți în opoziție, mai faceți câte o poză cu doamna Dăncilă și așteptați cu nerăbdare anul de grație 2020”, a declarat liderul unional.