REZISTăm și dăm statul român în judecată la CEDO

REZISTăm și dăm statul român în judecată la CEDO

În urma deciziei de ieri a Inaltei Curți de Casație și Justișie, potrivit căreia adunările publice trebuie declarate în prealabil la primării, protestatarii #rezist vor da statul român în judecată la CEDO, pentru că limitează dreptul cetăţenilor de a protesta spontan.

”Astfel, caracterul spontan al protestului, care apărea stipulat până acum în art. 3 din Legea 60/1991, nu mai este valabil, chiar dacă adunarea publică se desfășoară în exteriorul unei instituții de interes public”, se arată într-un comunicat de presă a ong-ului Evoluție în Instituție.

 

Prin această decizie a ICCJ, s-ar da „undă verde” Jandameriei pentru amenzi şi intrarea în forţă. „Practic, a dat undă verde Jandarmeriei să scrie amenzi şi să intervină în forţă în cazul în care protestul nu este declarat, chiar dacă este unul paşnic. Astfel, manifestaţiile ce se desfăşoară în urma unei decizii cu puternic impact emoţional, aşa cum a fost cel din noaptea OUG 13, nu mai pot avea loc. Într-o ţară precum România, unde există risc de Ordonanţe de Urgenţă, unde partidul de la guvernare atacă zilnic statul de drept, spontaneitatea adunărilor publice nu pare să mai fie permisă”, se arată în comunicatul protestatarilor.

 

Menționăm faptul că ICCJ face referire la declararea protestului, nu la obținerea unei autorizații. Chiar și așa, această hotărâre permite abuzuri din partea autorităților. Societatea civilă avea nevoie de schimbarea legii 60/1991, în sensul în care era o lege învechită, scrisă imediat după Revoluție, când termenul „protest„ era unul necunoscut. Era necesară o extindere a dreptului la liberă exprimare, în conformitate cu Constituția României și Drepturile Omului, nu o restrângere a drepturilor și libertăților.

Deja se ”anunță” pe facebook primul protest, care va avea loc pe 20 octombrie în Piața Victoriei, sub numele ”Libertatea de exprimare NU necesită aprobare!”