Mitul că zahărul ne dă mai multă energie a fost demontat. Un studiu recent arată că din contră ne face mai lenţi şi ne dă o stare de oboseală

Mitul că zahărul ne dă mai multă energie a fost demontat. Un studiu recent arată că din contră ne face mai lenţi şi ne dă o stare de obosealăsursa foto. EVZ

Cercetătorii din Germania și Marea Britanie au reunit 31 de studii privind consumul de zahăr pentru a afla dacă zaharurile simple ne ridică într-adevăr starea de spirit și ne fac să ne simțim energici. Concluzia la care au ajuns este că zahărul nu te face mai energici, ci din contră, obosiţi și mai lenţi, notează sciencealert.

Studiul a urmărit efectele zahărului asupra mai multor aspecte ale stării de spirit, inclusiv furia, deprimarea și oboseala la aproximativ 1.260 de participanți.

Zahărul ne moleşeşte

Există o istorie a cercetării care susține convingerea că zahărul  afectează centrele de plăcere ale creierului nostru, făcându-ne să ne dorim mai multe dulciuri.  Există, de asemenea, dovezi că, de obicei, ne întoarcem la zahăr atunci când ne simțim deprimați, traumatizați și stresați, adesea în detrimentul sănătății noastre mintale pe termen lung.

Şi totuşi, iubim băuturile dulci și dulciuril

În ultima jumătate de secol, consumul de băuturi zaharoase s-a dublat în SUA, în timp ce cetățeanul mediu a înghițit aproape de trei ori valoarea zilnică recomandată.  Ideea ca zaharul poate îmbunătăţi starea de spirit a influenţat foarte mult cultura populară, atât de mult încât oamenii din întreaga lume consumă băuturi zaharoase pentru a deveni mai obosiţi ", spune psihologul Konstantinos Mantantzis de la Universitatea Humboldt din Berlin. 

O mulțime de studii prezintă o imagine a îmbunătățirii imediate a vigilenței, a excitației și a clarității după ingerarea zahărului după o cantitate considerabilă. Dar există și o serie de studii care arată opusul acestei teorii.

Pe fondul acestor dispute, că zahărul nu este bun sau este bun pentru organism, ar fi indicată moderaţia în consumul de zaharoase şi aşa ne ferim de coplicaţii, deoarece oamenii de ştiinţă vor mai veni cu multe alte studii pe acestă temă atât de disputată.

 

Ne puteți urmări și pe Google News