Coreea de Nord a înregistrat anul trecut cele mai slabe recolte din ultimii zece ani, au anunțat ieri Națiunile Unite. Producția a fost lovită de dezastre naturale, de lipsa pământurilor arabile și de o agricultură afl ată la genunchiul broaște.
Aflată sub severe sancțiuni internaționale din cauza programelor balistice și nucleare ale Comandantului suprem de la Phenian, țara suferă de penurie alimentară cronică. Recoltele de anul trecut s-au ridicat la 4,95 milioane de tone, în scădere cu 500.000 de tone, a indicat ONU în raportul „Nevoi și priorități” din acest an, notează AFP. Este vorba de „cea mai slabă producție de mai bine de zece ani”. „Aceasta se traduce printr-un important deficit alimentar”, subliniază raportul ONU.
Rezultatul: aproape 11 milioane de persoane, adică 43% din populația totală a țării, au nevoie de ajutor umanitar. Cu peste 600.000 de locuitori mai mulți ca anul trecut, de unde și un risc sever de malnutriție și maladii. Pe de altă parte, reprezentanții ONU au precizat că doar 24% din banii ceruți anul trecut pentru ajutoare umanitare au fost strânși, adăugând că este vorba de „ unul din cele mai puțin finanțate planuri umanitare din lume”.
ONU a făcut un nou apel la donatori „să nu lase considerentele politice să fie un obstacol în răspunsul nevoilor umanitare”. „Costul uman al incapacității noastre de a răspunde nu este măsurabil”, arată ONU. „Coreea de Nord ar putea deveni o mare putere economică dacă ar renunța la arsenalul nuclear și balistic”, estima Donald Trump înaintea summit-ului de la Hanoi cu liderul de la Phenian. Coreea de Nord este condamnată regulat de către comunitatea internațională pentru că oferă prioritate programelor militare în detrimentul populației, un dezechilibru, potrivit unor observatori, încurajat de programele de ajutor umanitar ale ONU.
Cartoful strategic n-a ascultat de Partid
Coreea de Nord a cunoscut o industrializare rapidă după războiul coreean (1950-1953) și, o perioadă de timp, cu ajutorul financiar al Moscovei, a fost mai bogată decât Sudul. După prăbușirea URSS, a urmat foametea. După acest episod tragic, agricultura nord-coreeană, lipsită de tehnologii moderne și îngrășăminte, a rămas la nivelul unor randamente cu totul inferioare, în condițiile în care doar 20% din terenurile țării sunt pretabile culturilor (țara este predominant muntoasă). Urmare a fenomenelor meteo extreme din vara trecută, producțiile de orez și grâu au scăzut cu 12%, respectiv 14%, cea de soia cu 39% iar cea de cartofi – promovați de Kim ca „soluție” de remediere a penuriilorcu 34%. Luna trecută, Phenian a informat la ONU că anul acesta Coreei de Nord îi vor lipsi 1,4 tone de hrană.
Reconstruirea unei baze de testare a rachetelor
În schimb, experți americani au informat că, după summit-ul de la Hanoi, Phenian a antamat „reconstrucția rapidă” a bazei Sohae aflată în nord-estul țării. Reluarea activității la această bază a fost detectată la două zile după summit, a indicat și Centrul pentru studii strategice și internaționale (CSIS) cu sediul la Washington. „Această instalație se afla în adormire începând cu august 2018, ceea ce indică faptul că activitățile actuale sunt deliberate și au un scop”, a indicat CSIS. Sohae servește oficial la plasarea sateliților pe orbită dar structurile sale pot fi adaptate testării rachetelor balistice, comunitatea internațională acuzând programul spațial nord-coreean că este „paravan al programelor de armament” ale lui Kim Jong-un.