Strigăt japonez de disperare. Este o cruzime fără margini să FURI aşa ceva: Sper să nu MOARĂ

Strigăt japonez de disperare. Este o cruzime fără margini să FURI aşa ceva: Sper să nu MOARĂ

Vă rog să aveţi grijă de ei! Este implorarea unui grădinar japonez către hoţii bonsailor săi. Şapte bonsai cu o valoare estimată la circa 56.000 de euro au fost subtilizaţi dintr-o grădină a unui japonez.

’’Este comoara familiei noastre, exemplare pe care nu le-aş fi vândut niciodată, nici pentru 10 milioane de yeni (80.000 de euro)’’. Seiji Iimura este de neconsolat. Acest grădinar japonez, de 5 generaţii întreţine o grădină la Kawaguchi, o suburbie a capitalei Tokio. El lansează un SOS după furtul a unor specimene multiseculare de mare valoare, inclusiv un ienupăr foarte bătrân (circa 400 de ani) la fel de valoros.

Dacă ar muri aş fi extrem de trist

Arta tradiţională a bonsaiului, perpetuată şi dusă la perfecţiune în Japonia, îşi are rădăcinile în China. Aceasta constă în cultivarea unui arbut într-o oală, dându-i acestuia, prin diferite tehnici, alura unui arbore de dimensiuni mari, care a traversat decenii şi a suportat nenumărate intemperii.

În total, cei 7 bonsai au o valoare aproximativă de mai mult de 7 milioane de yeni (în jurul a 56.000 de euro), au fost sustraşi din grădina sa luna trecută. ’’Bineînţeles că eu detest persoana care i-a furat, dar vreau să-i spun să le pună apă şi să aibă grijă de ei’’, a continuat specialistul. ’’Voi fi foarte supărat dacă vor muri – a scris el de asemenea şi pe Facebook – fiindcă pe aceşti bonsai i-am crescut ca pe copiii mei’’...

O artă care se exportă

Iimura se ocupă de circa 3.000 de bonsai în grădina sa de 5.000 de metri pătraţi, pentru bucuria vizuală a trecătorilor. ’’Din nefericire, am fost nevoiţi să întărim securitatea instalând camere după ce s-a produs furtul’’, subliniază M.Iimura. ’’Ştiţi? Bonsaiul este o natură în miniatură. Priviţi cu atenţie un bonsai: este ca şi cum ai traversa un munte fiind totuşi într-o cameră’’. Mulţi bonsai sunt exportaţi. În 2018, Japonia a livrat în străinătate în valoare de 12 miliarde de yeni (96 milioane de euro), arbuşti, bonsai şi flori, faţă de numai 4,5 miliarde în urmă cu 10 ani, titrează 20 Minutes

 

Ne puteți urmări și pe Google News