Programul Prima lumină cu curent de la morile de vânt. Aleșii poporului și-au pregătit agenda pentru întoarcerea din vacanță

Programul Prima lumină cu curent de la morile de vânt. Aleșii poporului și-au pregătit agenda pentru întoarcerea din vacanță

Parlamentarii sunt în vacanță în prima lună a anului, însă doresc ca atunci când își reiau activitatea să găsească propuneri la proiectele de lege pe care le-au pus în dezbatere publică. Atât pe site-ul Senatului, cât și pe cel al Camerei Deputaților există o rubrică unde sunt postate proiectele supuse dezbaterii publice. La Camera Superioară sunt 37 de proiecte, iar deputații doresc să consulte opinia publică doar pentru 6 inițiative legislative.

Opiniile şi sugestiile formulate de cetățeni sau organizații sunt înregistrate și transmise iniţiatorilor, care vor decide asupra oportunităţii includerii în propunerea legislativă respectivă. Pentru a putea fi luate în considerare, opiniile şi sugestiile trebuie să fie transmise pe formularul anexat aplicaţiei „Propuneri aflate în consultare publică” de pe pagina de internet, înainte de împlinirea termenului de consultare menţionat în aplicaţie.

 

Deputații au planuri mari cu jandarmii

Deputații UDMR au rămas ancorați în anul Centenarului. Proiectul de lege semnat de deputații Uniunii propune implementarea subpunctului 1 al punctului III din Rezoluţiea Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. „Deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”, se arată în textul Rezoluției.

Un grup de deputați PSD au o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.218 din 2002, privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române. Modificarea se referă la extinderea competențelor Jandarmeriei Române prin participarea în calitate de membru cu drepturi depline în Comisiile județene ale ATOP (Autoritatea Teritorială de Ordine Publică. În prezent, statutul acestora este de invitat fără drept de vot.

 

Alte propuneri supuse dezbaterii publice:

Propunere legislativă privind preluarea personalului angajat cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD specializate în acordarea primului-ajutor calificat, potrivit legii, aflate în finanţarea autorităţilor publice locale de pe raza judeţelor Arad, Hunedoara, Maramureş, Mureş şi Sibiu

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii educţiei naţionale nr.1/2011

 

Copii care mai învață la lampă

La Senat, paleta de inițiative legislative este mult mai bogată. Opinia publică este chestionată în legătură cu mai multe proiecte: de la construirea de autostrăzi, la sănătate, educație, precum și multe proiecte de lege din domeniul social. Printre acestea se numără și o inițiativă inedită. După programul „Prima casă” și „Rabla”, parlamentarii vor să lumineze toată țara cu proiectul de lege „Prima lumină”.

Inițiatorii arată, în Expunerea de motive, că în România sunt 50 000 de locuințe neelectrificate; aici încă se mai face lumină cu lampa sau cu lumânarea. Afectați sunt, în primul rând copiii. Din cauza lipsei electricității, în aceste zone se înregistrează cel mai mare abandon școlar. Proiectul de lege propune acordarea unui voucher în valoare de 7000 de lei, care să fie folosit exclusiv pentru conectarea la o sursă de energie, inclusiv mori de vânt. Inițiativa legislativă aparține parlamentarilor USR. Ieri a expirat termenul dezbaterii publice și nu s-a făcut nicio sugestie.

Chiar dacă sunt în vacanță, parlamentarii au programate ședințe în Comisiile parlamentare pe tot parcursul lunii, până la începerea sesiunii.

 

Ne puteți urmări și pe Google News