Soluții pentru evitarea accidentelor rutiere, la Constanța. Treceri de pietoni suprailuminate, prevăzute cu senzori de mișcare

Soluții pentru evitarea accidentelor rutiere, la Constanța. Treceri de pietoni suprailuminate, prevăzute cu senzori de mișcare

Consilierii locali PMP Constanța, având în vedere numeroasele accidente rutiere produse în oraș, propun un proiect de hotărâre pentru semnalizarea și iluminarea eficientă a trecerilor de pietoni din oraș. La ultimul accident produs recent pe o trecere de pietoni, patru persoane care traversau strada au fost spulberate de o șoferiță de 20 de ani. Una dintre victime, fiica unui consilier local PNL, a murit în spital.

Reprezentanții PMP Constanța au depus, astăzi, la Consiliul Local Municipal, un proiect de hotărâre care vizează creșterea nivelului iluminatului public din preajma trecerilor de pietoni pentru creșterea siguranței cetățenilor angajați în traversarea străzii, creșterea nivelului de siguranță a circulației rutiere și creșterea eficienței energetice prin utilizarea de senzori și panouri fotovoltaice pentru cel puțin 10% dintre trecerile de pietoni propuse.

Având în vedere numeroasele accidente rutiere produse la trecerile de pietoni pe raza municipiului Constanța, soldate cu victime, din cauza semnalizării deficitare și a iluminatului slab din aceste zone, consilierii locali PMP propun suprailuminarea trecerilor de pietoni prin montarea unor corpuri de iluminat cu LED deasupra acestora, asigurând o intensitate a luminii cu 50% mai mare decât iluminatul căii de rulare, prevăzute cu senzor de persoane. În momentul în care senzorul detectează o persoană în apropiere sau pe trecerea de pietoni, intensitatea luminii va fi sporită la 150%.

Atunci când la trecerea de pietoni nu sunt persoane care să traverseze strada, senzorul menţine iluminatul la nivelul celui stradal. Pe fiecare parte a trecerilor de pietoni se va monta câte un stâlp echipat cu aparat de iluminat cu distribuție asimetrică a fluxului luminos. Stâlpii se vor monta înaintea trecerii de pietoni din direcția de deplasare a traficului, iar aparatele de iluminat se vor orienta înspre pietonii aflați pe trecere, pentru obținerea unui contrast pozitiv între fundalul întunecat și pieton. În cazul în care situația din teren o va permite se pot utiliza stâlpii existenți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru inițatorii proiectului de hotărâre, prioritare în implementarea acestei soluții sunt toate trecerile de pietoni aflate pe arterele principale ale municipiului Constanța, cele aflate în apropierea instituțiilor de învățământ, instituțiilor publice precum și cele unde numărul accidentelor este mare.