Pesta oilor face ravagii. Măsuri propuse pentru protecția fermierilor

Pesta oilor face ravagii. Măsuri propuse pentru protecția fermierilor Oi Sursa foto: Facebook

București. Ministerul Agriculturii propune o serie de măsuri pentru a proteja crescătorii de oi. România se confruntă cu o epidemie de pestă a micilor rumegătoare (PMR) care lovește în efectivele de animale.

Ministrul Florin Barbu şi şeful ANSVSA, Alexandru Bociu, a solicitat crescătorilor de ovine să oprească mişcarea animalelor în următoarele trei săptămâni. Termenul ar trebui să fie suficient pentru a pune capăt epidemiei de pestă.

Ministerul Agriculturii propune măsuri

Ministrul Florin Barbu și preşedintele ANSVSA au analizat situația epidemiei de pestă a micilor rumegătoare. La Ministerul Agriculturii a fost organizată o întâlnire cu reprezentanţii asociaţiilor de creştere a oilor În cadrul discuțiilor au fost căutate soluții pentru a evita pierderea unui număr mare de animale. Îna cest sens, autoritățile au propus măsuri menite să stopeze răspândirea bolii.

La discuțiile cu reprezentanții crescătorilor de oi au mai participat secretarul de stat Violeta Muşat, directorul general adjunct al Direcţiei Generale Politici Agricole din Ministerul Agriculturii, Mia Toma, şi directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie, Florinel Bîrcă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cei doi oficiali le-au solicitat crescătorilor de ovine să ia toate măsurile care se impun, respectiv oprirea mişcării animalelor pentru următoarele trei săptămâni în vederea eradicării pestei micilor rumegătoare. La rândul lor, crescătorii de ovine au adus asigurări că vor face tot posibilul sa izoleze focarele şi să oprească transportul intern de animale", se arată într-un comunicat postat de Ministerul Agriculturii.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii

Florin Barbu, ministrul Agriculturii Sursa foto: captura video

Intervenția ministrului Florin Barbu

La întrevederea de la Ministerul Agriculturii, ministrul Florin Barbu a vorbit despre necesitatea unei colaborări mai strânse între autorități și fermieri, crescătorii de animale. El a dat ca exemplu rezultatele reușite în demersurile de deschidere a noi piețe externe pentru exportul ovinelor. În acest context, a vorbit despre necesitatea unei conlucrări mai bune și pentru combaterea epidemiei.

„Avem pârghiile necesare să protejăm fermierii români, există soluţii pentru toată lumea, însă trebuie să ţinem cont de faptul că boala evoluează pe o anumită perioadă de timp”, a declarat Florin Barbu la Ministerul Agriculturii.

Mai multe focare de pestă a micilor rumegătoare (PMR) au fost confirmate în județele Tulcea și Constanța. Primul focar a fost confirmat la o fermă din Tulcea unde cresc aproape 50.000 de oi. Ulterior, se pare că virusul s-a răspândit la mai multe gospodării și exploatații comerciale din zonă, din Tulcea și Constanța.

Chiar și așa, ANSVSA a anunțat că nu va bloca exporturile de ovine în țări terțe. În schimb, autoritățile au arătat că este nevoie de o olaborare cât mai bună cu agenții economici. Oficialii din Ministerul Agriculturii au subliat că este nevoie de respectarea strictă a reglementărilor pentru derularea exporturilor.

Intrevedere la MADR

Intalnire pe tema pestei micilor rumegătoare Sursa foto. Facebook /MADR

Ministerul Agriculturii propune măsuri prin ANSVSA

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a luat măsuri pentru limitarea epidemiei. Instituția aparținând de Ministerul Agriculturii a intervenit cu măsuri care includ restricționarea mișcării animalelor. Focarele de pestă sunt monitorizate strict pentru a evit răspândirea.

Autoritățile au în vedere introducerea unor restricții de import care să aibă în vedere animale infectate. De asemenea, se vor face verificări mai stricte pentru a depista transporturile ilegale de animale care pot introduce boala pe teritoriul României. Ministerul Agriculturii, respectiv inspectorii ANSVSA colaborează și cu alte instituții competente pentru a identifica și stopa activitățile ilegale.

ANSVSA atrage atenția că toți operatorii economici trebuie să respecte măsurile de biosecuritate și să colaboreze cu autoritățile.

Revista presei