Guvernul introduce CNP-ul fiscal cu stimulente, pentru toți românii

Guvernul introduce CNP-ul fiscal cu stimulente, pentru toți românii ANAF. Sursa foto Arhiva EVZ

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat implementarea unui nou sistem fiscal, denumit CNP-ul fiscal, menit să creeze un identificator unic fiscal pentru toți cetățenii români. Acest cod va fi folosit în declarațiile fiscale și pe facturi, înlocuind astfel CNP-ul obișnuit în documentele fiscale transmise către ANAF.

Declarațiile ministrului Boloș despre CNP-ul fiscal

Prin utilizarea CNP-ului fiscal, cetățenii vor putea primi rambursările pentru taxele plătite în exces la sfârșitul anului. Sumele rambursate pot fi virate în contul personal al contribuabilului sau folosite pentru plata altor impozite.

Marcel Boloș a subliniat că noua măsură nu are scopul de a impune obligații, ci de a oferi opțiuni și beneficii pentru contribuabili.

„Nu cred că l-am supărat pe domnul Ciolacu, ci am arătat întotdeauna buna mea credință și am respectat ceea ce premierul a dispus: o consultare cu mediul de afaceri și apoi să punem în dezbatere publică proiectul de OUG pe 29 iulie, cu reprezentanții Concordia, ai CECAR, ai investitorilor străini și alți participanți”, a declarat ministrul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Competitori neloiali

Pe 29 iulie, în urma unei dezbateri cu sindicatele și patronatele, mediul de afaceri a fost de acord cu introducerea CNP-ului fiscal pentru a combate concurența neloială generată de afacerile care nu își plătesc taxele.

„Un om de afaceri care nu-și plătește taxele devine un competitor neloial pentru cei care o fac”, a adăugat Boloș.

Marcel Boloș

Marcel Boloș. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Un exemplu oferit de ministru și unde CNP-ul fiscal și-ar găsi eficiența, în accepțiunea lui Boloș, a fost cel al spălătoriilor auto, recunoscute pentru riscul fiscal ridicat.

ANAF-ul poate vedea unde ai plătit

„Dacă nu primești bon fiscal, poți să folosești CNP-ul fiscal. Astfel, la finalul anului, ANAF poate vedea unde ai plătit în plus și îți poate rambursa sumele sau permite folosirea lor pentru alte impozite”, a explicat Boloș.

Sistemul, similar celor aplicate în alte țări, este opțional și recompensează cetățenii care contribuie la o mai bună colectare fiscală.

„România nu a inventat acest sistem, el funcționează în străinătate. Acest sistem nu obligă pe nimeni, este opțional, dar îi recompensează pe cei care iau bonurile fiscale din zonele cu risc fiscal ridicat”, a concluzionat Marcel Boloș la Antena 3 CNN.