Birocrație pentru deduceri fiscale. Cum încearcă Guvernul să mai strângă niște bani
- Bianca Ion
- 1 iulie 2024, 13:20
Guvernul pregătește o inițiativă numită „Creditul fiscal”, prin care oferă anumite deduceri fiscale cetățenilor care solicită bonul fiscal pentru servicii precum coafor, service auto sau cumpărături din magazine de cartier, în urma unor proceduri birocratice laborioase.
„Creditul fiscal”, pregătit de Guvern. Românii, momiți cu reduceri de taxe
Scopul acestei măsuri este de a reduce evaziunea fiscală din aceste sectoare, oferind cetățenilor stimulente financiare. În esență, românii ar putea beneficia de reduceri de taxe sau chiar de rambursări de sume de bani în funcție de suma cheltuită și bonul fiscal solicitat.
Implementarea acestui „Credit fiscal” ar putea îmbunătăți și climatul de conformitate fiscală în rândul micilor afaceri și prestatorilor de servicii, care adesea evită raportarea veniturilor, susțin inițiatorii. Prin încurajarea cetățenilor să solicite bonul fiscal pentru diverse achiziții și servicii, statul urmărește să colecteze mai eficient taxele și să reducă deficitele fiscale.
„Un fel de deduceri pe care le-ar avea contribuabilul persoană fizică, dacă ar aduce bonuri dintr-o zonă de activitate cu risc fiscal mare”, a explicat Marcel Boloş, ministrul Finanțelor, la Observator.
O birocrație stufoasă pentru a primi câțiva lei
Potrivit informațiilor oferite de ministrul Finanțelor, cei mai mulți bani nedeclarați se regăsesc în sectoarele de servicii, cum ar fi service-urile auto sau saloanele de înfrumusețare, în industria alimentară, agricultură și comerț.
Pentru a putea beneficia de reducerile de taxe prevăzute în inițiativa „Creditul fiscal”, persoanele fizice trebuie să se înregistreze în Spațiul Privat Virtual de la ANAF. Acest pas este esențial pentru ca statul să poată monitoriza și verifica corectitudinea fiscală a veniturilor și cheltuielilor declarate în diversele sectoare economice.
„Te-ai dus la un service auto, te-a costat 500 de lei. Ai cerut chitanță, în acel moment pe bonul fiscal ți-a apărut codul numeric personal și în sistemul nostru de evidență fiscală, după CNP, ți se adună toate cheltuielile pe care le-ai făcut în domeniile acestea de servicii”, a adăugat Marcel Boloş, ministrul Finanțelor.
Câți bani ar putea aduce înapoi în buzunar creditul fiscal
Dacă cheltuiți, de exemplu, 5.000 lei pe lună, valoarea creditului fiscal sau cash-back-ului ar putea să fie 10% din această sumă.
„Înseamnă că ai 500 de lei pe care poţi să-i foloseşti fie să-ţi compensezi alte impozite şi taxe pe care le datorezi, fie să ţi se ramburseze pur şi simplu”, mai spune Marcel Boloş, ministrul Finanțelor.
Toate aceste deduceri impun Guvernului implementarea unor schimbări semnificative. Un exemplu este introducerea codurilor QR pe bonurile fiscale. Aceste modificări vor fi suportate financiar de antreprenori. În România există aproximativ 600.000 de case de marcat care vor necesita actualizări.
Cei 400 de distribuitori de echipamente fiscale din țară vor trebui să modifice și să certifice noul soft pentru aceste aparate. Ulterior, aproximativ 3.500 de tehnicieni autorizați vor fi responsabili pentru instalarea noilor software-uri pe toate casele de marcat, asigurând astfel conformitatea cu noile cerințe.