Atac la evaziune. Firmele, obligate să emită bonuri ce vor fi controlate de Fisc
- Raluca Florescu
- 14 iulie 2016, 00:00
Mica evaziune s-ar putea reduce peste noapte cu peste 30%, dar din păcate mai avem de așteptat câțiva ani
O hotărâre a Finanțelor, aflată în faza de proiect, va obliga comercianții să se doteze cu case de marcat electronice ce vor fi legate de serverul Fiscului. Agenția Națională de Administrare Fiscală va putea verifica astfel fiecare bon emis de comerciant, mai mult, își va putea da seama dacă un magazin înșală statul și face evaziune, adică nu emite bonuri. Singurul regret este că vorbim de o reformă care trebuia să se producă de mult timp, dar lucrările de modernizare au trenat și încă vor trena câțiva ani. Ultimul termen până la care comercianții pot păstra casele de marcat învechite, cu rolă de hârtie, este 1 noiembrie 2017. Din 2018, noile aparaturi vor fi conectate la serverul Fiscului.
România, mult în urma altor state
În ultimii ani, majoritatea statelor europene au implementat sistemul, România devenind astfel codașă și la acest capitol. „Prima ordonanță privind casele de marcat electronice a apărut în decembrie 2014, dar capacitatea tehnică a Fiscului de a administra acest proces este destul de redusă. Oricum, odată introdus acest sistem, încasările la buget din TVA și taxe directe vor crește cu circa 20 – 30% - așa s-a întâmplat în Bulgaria, unde au avut același program de modernizare a Fiscului, derulat cu Banca Mondială”, a comentat pentru EVZ consultantul fiscal Adrian Bența.
El a explicat că veniturile au crescut nu după acțiuni de control ale Fiscului. A fost o conformare voluntară a magazinelor care, știind că vânzările erau urmărite de Fisc, au redus evaziunea.
În România, până în noiembrie 2017, comercianții mici, mijlocii și mari au termene limită pentru achiziționarea noilor case de marcat. În paralel se lucrează la upgradarea serverului Fiscului, pentru a putea primi datele de la comercianți.
Legea „cash back”
O altă normă care va ajuta la reducerea evaziunii este legea „cash back”. Prima variantă a proiectului obliga magazinele cu vânzări de peste 10.000 de euro anual (adică mai puțin de 4.000 de lei pe lună), să accepte plata cu cardul, deci să se doteze cu POS-uri. Or, orice vânzare pe card este evidențiată de către POS, fiind emis bon, așa încât evaziunea se reduce automat. Aceeași normă obliga însă comercianții să elibereze, la cerere, 200 de lei de pe cardul cumpătorului, dacă acesta avea nevoie de cash. Cum unele magazine e posibil să nu aibă la orice oră suficient numerar la dispoziție, s-a considerat că este o prevedere ce trebuie reanalizată – legea a fost trimisă la reexaminare de președintele Iohannis.
Calendar pentru comercianți
1 octombrie 2016 - vor fi autorizate numai case de marcat cu jurnal electronic
1 ianuarie 2017 – se interzice comercializarea caselor de marcat cu rolă de hârtie
1 aprilie 2017 – toți comercianții mari sunt obligați să aibă case de marcat cu jurnal electronic
1 iulie 2017 – toți comercianții mijlocii sunt obligați să aibă case de marcat cu jurnal electronic
1 noiembrie 2017 - toți comercianții mici sunt obligați să aibă case de marcat cu jurnal electronic