Marcel Boloș scoate bani din piatră seacă. Ce vrea să taxeze ministrul Finanțelor

Marcel Boloș scoate bani din piatră seacă. Ce vrea să taxeze ministrul Finanțelor Buget Sursa foto: Dreamstime.com

București. Marcel Boloș și-a prezentat propunerile de măsuri cu care speră să atragă mai mulți bani la buget. Un document, în acest sens, Planul Fiscal urmează să fie prezentat Comisiei Europene. Guvernul dorește o amânare pentru șapte ani în vederea încadrării în ținta de deficit.

Ministrul Finanțelor a avut o discuție cu reprezentanții Comisiei legat de reformele pe care dorește să le implementeze. România trebuie să se încadreze într-un deficit bugetar de cel mult 3% pe an.

Marcel Boloș vrea să schimbe sistemul de redevențe

Ministrul Finanțelor a afirmat că discuția pe care a purtat-o la Comisia Europeană a fost de principiu. Marcel Boloș a explicat că oficialii de la Bruxelles au dorit să știe pe ce se bazează planul fiscal. Aceștia au vrut să afle detalii despre scenariile macroeconomice, despre proiecția veniturilor și a cheltuielilor bugetare. Totodată, oficialii de la București au fost solicitați să prezinte traiectoria de ajustare a deficitului bugetar.

„Prima întâlnire ne-a lămurit în ceea ce privește liniile principale de acțiune pe care trebuie să le avem în vedere în planul fiscal și, desigur, pentru a avea cei 7 ani aprobați de către Comisia Europeană trebuie să avem în vedere reforme și investiții suplimentare“, a explicat ministrul la Antena 3.

Ne puteți urmări și pe Google News

Între măsurile pe care le propune Marcel Boloș, pentru acoperirea deficitului sunt și cele legate de sistemul de redevențe. În opinia sa, sumele atrase de stat din redevențe se ridică la doar 0,2% din PIB. Este o nimica toată, raportat la celelalte state europene, apreciază ministrul Finanțelor.

Marcel Boloș

Marcel Boloș Sursa foto: INQUAM_Photos

Măsuri de reformă fiscală

Marcel Boloș a precizat că România are resurse naturale destul de importante. Acestea nu sunt valorificate astfel încât să aducă venituri statului. Drept urmare, a precizat, propune o serie de măsuri care să ducă la dezvoltarea României pe termen lung, pe baze sănătoase. El își propune creșterea nivelului de redevențe, de la 0,2%, la nivelul celor din statele Uniunii Europene

Marcel Boloș a explicat că blocul comunitar nivelul redevențelor pe care le încasează statele de la cei ce exploatează resursele naturale depășeșește procentul de 3% din PIB.

Ministrul Finanțelor a declarat că în planul fiscal a propus o reconfigurare a sistemului de redevențe, astfel încât statul să încaseze mai multe venituri.

„Este cuprins în planul fiscal al României ca acest sistem de redevențe să fie reconfigurat și să exploatăm cum se cuvine și să primim roadele care ni se cuvin pentru bogățiile de care dispune România“, a afirmat Marcel Boloș.

ANAF

ANAF. Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Marcel Boloș își laudă planul de măsuri

Ministrul finanțelor este de părere că măsurile pe care le-a propus la Comisia Europeană sunt menite să pună bugetul României pe baze sănătoase. Marcel Boloș a precizat că este un început de drum, iar guvernul este orientat să facă lucruri sănătoase. În acest sens a dat ca exemplu reforma sistemului de redevențe, reducerea gap-ului de TVA etc.

„Noi am prezentat componenta de reforme (n.r. în CE); este un început de drum și suntem orientați pe lucruri sănătoase care țin de implementarea investițiilor, de reforma sistemului de redevențe, reducerea gap-ului la TVA - 32 de miliarde de lei la sfârșitul lui 2021, gap-ul la contribuțiile sociale - 53 de miliarde de lei, iar gap-ul la impozitul pe venit este de 19 miliarde de lei”, a mai spus Marcel Boloș

Ministrul a mai spus că obiectivele pe care și le-a propus sunt de a atrage mai mulți bani, care se regăsesc în diferite stadii de evaziune fiscală, la bugetul public. În același timp spune că și-a propus să protejeze și mediul de afaceri ori populația.

„Acestea sunt preocupările noastre: să aducem măcar o parte din acești bani, care astăzi se găsesc în diferite stadii de evaziune fiscală, în bugetul de stat și să protejăm pe cât posibil mediul de afaceri și populația“, a explicat ministrul Marcel Boloș.

 

Revista presei